Неделя, 27 Фев 2022
    
Бургас Общество

На „Бургас-север“ чакат разрешение за събиране на пясъка

  28.11.2021 10:12  
На „Бургас-север“ чакат разрешение за събиране на пясъка

Моника ИЛИЕВА

 

 

"Към момента не сме депонирали пясъка, така че да защитим плажа. Имаме желание. Очакваме документи, които от тази година се изискват за целта“, обясни пред „Черноморски фар“ Симеон Цветков, представител на концесионера на Северен плаж, Бургас.

Той уточни, че в договора  за концесия не е записано, че трябва да се прави подобно депониране, но пише, че трябва да бъде поддържан и опазван. „В тази връзка сме сезирали всички институции, които биха могли да имат нещо общо с изграждането на дигите. За да могат те да ни отговорят, възможно ли е да съберем пясъка, така че да опазим плажа“, конкретизира Цветков.

Климатични аномалии изяждат от 2 до 5% от морските плажове на година

Той припомни, че миналата година на Северния плаж пясъчният насип е започвал от единия край и свършвал на другия. А не само, където има заведения или инфраструктурни обекти. Предходната година до това време насипът е бил готов.

Симеон Цветков, представител на концесионера на плаж „Бургас-север“

„Той се прави в случай, че през зимата, при бурно море, то влиза навътре и отнема от пясъка. Длъжни сме да пазим пясъка. Самият механизъм по депонирането представлява отнемане на горния слой пясък и събиране в средната част на ивицата. Идеята е силата на вълната да не го достига. През пролетта влиза машина, разпръсква и заравнява по ивицата“, уточни представителят на концесионера.

Симеон Цветков допълни, че в момента разполагат с частични отговори от институции. Информирани са РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр