Понеделник, 21 Фев 2022
    
Култура Поморие

Средновековна легенда оживява в Поморие

  22.11.2021 12:58  
Средновековна легенда оживява в Поморие

Eкспонират я в бъдещия градски парк

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Древни мраморни елементи от 6 век – капител и колона, в района на Гръцката църква в стария град Поморие, спряха изграждането на градския парк, но и припомниха легендата за древната църква, според която на това място се е намирала Средновековната духовна обител.

„Малкият парк се намира в района на църквата „Свето Преображение Господне“, в Поморие, където наскоро приключиха археологически разкопки, под ръководството на проф. Сергей Торбатов. Да не забравяме, че паркът е и в непосредствена близост до защитената зона „Стари анхиалски къщи“, в тази връзка бе открит некропол“, обясни Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

От думите му стана ясно, че приключва и обследването на църквата, под ръководството на инж. Богомил Петров (УАСГ) и се очаква друго, водено от проф. Кандилкова (УАСГ). Причината – поява на пропукване по една от стените. Теренът, в който е изградена, е свлачищен. Изчаква се проектът за укрепването й. Алексиев припомни, че подобен проблем възникна преди време и с бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“. 

„Когато приключат тези дейности, ще бъде възложен проект за укрепване на църквата и благоустрояване на района около нея и укрепване на брега. По тази причина се бавим с реализирането на парка. Няма как, ако не сме укрепили църквата. Поморийци я наричат Гръцката църква, 250-годишна е. Първо ще се погрижим за културно-историческото наследство в района и тогава ще реализираме парка“, заключи кметът.

 

Археологически субстанции свидетелстват за единствена за Черноморието погребална традиция

 

Това е най-старата действаща църква по нашето Черноморие – „Свето Преображение Господне“. Според кондиката на църквата документ, който не е запазен, но е отразен в други архиви, е изградена в настоящия си вид през 1765 година.

„Тя повтаря плана на по-ранна църква, пак от периода на османското владичество. По предание, предишната църква е построена върху още по-стара църква от периода на Средновековието, 9-10 век. Това е митологична информация, за която нямаме данни. Опираме се на местни предания“, обясни проф. Сергей Торбатов, ръководител на разкопките край църквата в Поморие.

Снимка: Проф. Сергей Торбатов, ръководител на разкопките край църквата в Поморие

Поради лошото й физическо състояние – пукнатини и необходимост от укрепване на сградата, решено е да се направят спасителни археологически проучвания в района. Миналата година, при почистване на останки, от намиралата се преди това в района почивна база, се попада на два каменни мраморни блока. Единият – капител с датировка Късна античност, 6 век.

„Предполагаше се, че ще излязат структури от много по-ранна, дори от легендарните сведения за най-ранната църква в района. Ето това предизвика провеждането на разкопките. За съжаление, не попаднахме на градежи от по-ранна епоха. Оказа се, че тези детайли, капител и каменен блок, са с датировка от 6 век, Ранна Византия. Те са пренесени от Палеокастро, днешния квартал „Св. Георги“ в Поморие. В ново време, може би към края на 19 век, към църквата „Свето Преображение Господне“ е направена пристройка от южната страна, в която да се настани свещеникът, обслужвал църквата“, добави проф. Торбатов.

Снимка: Детайли, капител и каменен блок, датировка от 6 век

По време на разкопките археолозите попадат на останки от голям некропол. Сравнително нов. Датират го от втората половина на 18 век и първите десетилетия на 19-и. Категорични са, че за съществуването на такъв не е имало данни. От думите им става ясно, че около църквите от този период, по-късния, а дори и от Средновековието, каквито е имало много в по-големите градове, местната енория е имала гробище за хората, принадлежащи към нея. Градски некропол за населението, живеещо в тази част на града.

Снимка: Останки от голям некропол, зид

„Освен сравнително новите погребения, от втора половина на 18 и първите десетилетия на 19 век, попаднахме на сметна яма, за която предполагаме, че датира от периода на Средновековието, 12-13 век. Според материалите, които намерихме в нея, наблизо е имало обитаване, което отговаря на периода на Второто българско царство, макар че историята на Поморие през развития феодализъм е доста сложна. Градът е ту български, ту византийски. Тази част на полуострова, в която извършихме проучването, е била в периферията на обитанието по това време, след като намираме сметни ями“, каза ръководителят на разкопките.

Освен тази структура, открити са и фрагменти от керамика и няколко монети, потвърждаващи тезата, че теренът е бил в периферията. Знае се, че от втората половина на 13 век, от местността Палеокастро градът е преместен в края на полуострова. Тогава, фактически, се е прекратило обитаването на древния римски град Улпия Анхиало, който е продължил да съществува и през Средновековието.

„Извършихме десет сондажа в територията на имота, който е край църквата, за да установим дали има археологическа субстанция, която да е перспективна за проучване и експониране на място. Това беше и идеята на Общината. Теренът е отреден за градски парк и би било чудесно, ако се намери археологическа структура, която да се експонирана в паркова среда. За съжаление, това което намерихме, няма как да послужи за целта“, разясни Сергей Торбатов.

Сигурно е, че откритото ще бъде експонирано. Фрагментът от мрамор и капител с датировки от 6 век, също ще бъдат експонирани в тази паркова среда на отделни пиедестали, защото са свързани с историята на Поморие и е редно да бъдат изложени там, където ще могат да бъдат видени от повече хора.

Торбатов е категоричен, че гробовете са християнски погребения от съвсем ново време. В тях няма инвентар, както в езическите гробове. В тях са  намерени мъниста и монети, част от нанизи, носени от хората.

„Интересно е, че в немалко, в десетина, намерихме парчета от обикновени керемиди, върху които е изрязан с остър предмет кръст и надпис „Исус Христос Ника“. Означава Исус Христос Победител. По този начин хора от миналото са изразявали своята принадлежност към християнското вероизповедание. Или може би е послание към нас, техните потомци, да сме сигурни, че това са християни. Интересното е, че този обред, характерен за 18 век, а може би и още от края на 17-и, но много за 18-и и началото на 19 век, върху парчета керемиди да се издрасква кръст и надпис, е разпространен изключително по нашето Черноморие. Няма го за този период във вътрешността на страната. Аз имам само един сигурен паралел, той е от района на Ахтопол. Пак от това време, от гробове, проучени от колеги, с големи парчета керемиди, с издраскани идентични надписи върху тях. Явно ще е традиция, местна, съвсем черноморска“, коментира проф. Торбатов.

 

Снимка: Парчета от керемиди, върху които е изрязан с остър предмет кръст и надпис „Исус Христос Ника“

Професорът обясни, че работата му на терена не е приключила. Плътно до църквата има излети площадки от времето на почивната станция, преди това е имало и военен пост. Задължително е да бъдат демонтирани. Това може да се случи със земекопна техника. Археологът е категоричен, че е много опасно, защото и без това понапуканата църква може да рухне. Уточнява, че първо предстоят консервационните работи и след това ще продължи проучванията си.

„Без предписания на архитекти и инженери, които ще изготвят плана за укрепване, не бихме могли да работим по-близо от два метра от зидовете на църквата. Ако получа разрешение за един-два сондажа в самата църква, ще бъде от голямо значение за историята, защото или ще потвърдим легендата, че сегашната църква е изградена върху по-ранна такава, или ще я отхвърлим. Кой знае, пък може да излезе и нещо дори по-ранно от предполагаемата църква от 9-10 век. Но това може само едно редовно археологическо проучване да установи“, добавя той.

 

„Свето Преображение Господне“ - паметник на културата от национално значение

 

Архитектурата на църквата е характерна за поствизантийския период за района на Черноморското крайбрежие и Странджа. Датира от 18 век. По план представлява трикорабна базилика с така наречените архитектурни елементи наос и нартекс. Като в западната част се намира притворът. До женското отделение води дървена стълба. Покривът е двускатен. Таванът е дъсчен, подът – покрит с големи каменни плочи.

„Свето Преображение Господне“ е паметник на културата от национално значение. Иконостасът е дърворезбован, датира от времето на градежа. Под царската икона на Исус Христос Пантократор се е намирало малко аязмо със светена вода. Църквата е без стенописи. Но в нея се съхраняват  икони, някои датиращи от началото на 15 век“, разказа пред ЧФ Антон Карабашев, директор на Историческия музей в Поморие.

Припомняме, че с решение на МС от септември 2019 година църквата е прехвърлена изцяло и безвъзмездно на община Поморие. Това касае и целия имот около нея. Теренът, общинска собственост, обхваща бившата почивна станция на МВР, се отдава за градски парк, но така, че да се спазват правилата, защото в тази среда попада и църквата, която е национален паметник на културата. През пролетта на 2020 година Общината предприе разчистването на терена. Започна премахване на старите постройки от почивната станция и по време на тези дейности работниците попадат на архитектурни елементи.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес
  22.11.2021 13:15      

Соня КЕХЛИБАРЕВА   Една млада и инициативна жена създава нещо но