Вторник, 15 Фев 2022
    
Бургас Общество

Наплив за сертификати, 2700 мерят антитела дневно

  16.11.2021 15:38  
Наплив за сертификати, 2700 мерят антитела дневно

Тестовете не са дефицит, голяма частна лаборатория разполага с достатъчно

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

 

Огромен интерес към тестовете за антитела в област Бургас, заяви пред „Черноморски фар“ представител на голяма частна лаборатория в града. Над 2700 човека преминават през манипулационните на специализирания център, в рамките на 24 часа.

 

Изследването е готово в деня, сертификатът също се получава за този период. Цената на теста е 19 лв., към нея се добаваят пробовземане, административно обслужване и така се получават общо 25 лева. При достатъчен брой антитела, изпраща се уведомителен смс, от него се изтегля сертификата. Удостоверението може да бъде получено и на хартиен носител в лабораторията. Количествените данни се проверяват и онлайн, с талончето, което се издава при регистрация.

Тестовете не са дефицит, разполагат с достатъчно, така че да покрият търсенето им, уточнява източникът на агенцията.

 

„Черноморски фар“, припомня че условието за издаване на сертификата за антитела е стойността им да е над 150 BaU единици - утвърдената мерна единица от Световната здравна организация (СЗО). Още от първия ден от влизането в сила на заповедта,11 ноември т.г., желаещи пред специализираните центрове не липсват. Сертификатът може да бъде издаден както от лаборатория, така и от Националната здравна информационна система. За да е валидно удостоверението, изследването трябва да е направено в сертифицирана лаборатория. Документът важи 90 дни, но само в границите на България, не служи за пътувания в чужбина. 

 

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Петков: Трябва да направим А отбора на България, още днес влизаме в разговори
  16.11.2021 11:41      

„Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги след