Вторник, 15 Фев 2022
    
Бургас Общество

Черен лед на пътя, време е за сезонна подмяна на гумите

  16.11.2021 10:00  
Черен лед на пътя, време е за сезонна подмяна на гумите

От 15 ноември, според Закона за движение по пътищата, автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми

 

Моника ИЛИЕВА

 

С понижаването на температурите зимата натрапчиво напомня за себе си. За шофьорите това е ясен знак, че е време да подготвят автомобилите си за зимния сезон. Проверка на „Черноморски фар“ показа, че най-чест вариант е предварително избрани и закупени автомобилни гуми от някой от специализираните сайтове, търси се монтажната услуга в автоцентрове в Бургас. „Клиентът идва с готов комплект гуми. От нас се иска да извършим монтаж единствено. В момента профилактираме един автомобил, след което ще сменим предните две гуми “, обясни един от собствениците на такъв център, намиращ се в началото на града. Проверка в друг, разположен на оживен транспортен булевард показа, че предлага цялостно обслужване - от продажбата до монтажа. „Най-предпочитаната гума е новата. Още няма постоянен наплив, има някакви вълни от клиенти, но е слабо. Вероятно с влизането на изискванията от следващата седмица ще се активизират и шофьорите“, коментира друг собственик на автосервиз.

Според специалисти подмяната трябва да се извърши при понижаване на градусите до 8-10 градуса по Целзий. Зимната гума, освен че е с по-голям грайфер, е изработена и от по-мек каучук, който прави автомобила по-стабилен на студения асфалт. „Масово се мисли, че преминаването от летни на зимни гуми е необходимо единствено заради грайфера им, който прави машината ни по-устойчива на сняг. Хубаво е автомобилите да се оборудват със зимни гуми, съобразени с условията на пътя. Студеният асфалт удължава спирачния път, колата не е толкова устойчива. С летните гуми тя няма такова сцепление с повърхността, по която се движи, тъй като те са изработени от по-твърд каучук, създаден за лятното време и високите температури, когато асфалтът достига 50-70 градуса по Целзий. Тогава гумата трябва да е от по-твърд материал“, обясни пред „Черноморски фар“ Радко Петров, председател на автомобилен клуб „Вромос“, Бургас.

От думите му става ясно още, че е погрешно всеобщото схващане между шофьорите, че зимната гума ще ни издърпа от снега. Тя не е създадена само за да те издърпа от него, а за да си по-стабилен на зимния път, за да можеш да предприемеш нормално спиране, да предпазиш своя и живота на другите хора. Ако с летни гуми, експлоатирани в сезона, се спира от 100 до 0 км за 80 метра, зимата спирачният път се удвоява и утроява. Добрият избор на гуми спасява от неприятности на пътя.

 

Безопасност! Няколко съвета от автомобилен състезател към шофиращите при зимни условия автомобилите си:

Първо, автомобилът трябва да е снабден със зимни гуми. Когато температурата достигне 3-4 градуса С, водачите да имат предвид, че мостове и надлези замръзват. Независимо че температурата е положителна, споменатите пътни съоръжения замръзват първи. Много често северни склонове, при положителни температури, ни поднасят големи изненади. Неприятни. Бъдете бдителни!

 

Явлението „черен“ лед се среща през зимата. Определяш асфалта като чист, на пръв поглед, но той е покрит с тънък слой лед. При зимни условия шофьорът трябва да извършва плавни движения с автомобила си, започвайки от ускоряване, газ, спирачка, съединител, движение на волана и т.н. Забравете как сте се движили през лятото, зимата налага други изисквания на пътя.

 

Безопасно спиране. Трябва да започнем с преценката отдалече. Автомобилът не спира по същия начин, както през лятото. В последните дни над Бургас се стеле мъгла, неприятна ситуация с видимостта, но не бива да се забравя и че асфалтът е мокър.

 

Когато приготвяте автомобила за дълъг път, напълнете резервоара, защото ако се окажете в капан, не само снежен, трябва да сте обезпечени с достатъчно гориво, докато дойде авариен екип. И едно одеяло нека има в багажника. Изобщо не е лоша идея, ако сте попаднали в сложна пътна обстановка, а температурите, особено вечер, падат драстично.

 

„Черноморски фар“ припомня, че според Закона за движение по пътищата, за периода от 15 ноември до 1 март, трябва да се използват гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка от или равна на 4 мм.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Петков: Трябва да направим А отбора на България, още днес влизаме в разговори
  16.11.2021 11:41      

„Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги след