Събота, 12 Фев 2022
    
Бургас Крими

Подпалвачът на централно заведение в Бургас остава в ареста

  12.11.2021 17:37  
Подпалвачът на централно заведение в Бургас остава в ареста

Софиянецът, живеещ скитнически, опитал да се стопли

 

Моника ИЛИЕВА

48-годишният Росен Георгиев Балабанов, от София, който преди дни подпали централното кафене “Rose Garden” и вандалства в предизборна шатра на политическа партия в Бургас, остава в ареста. Това реши на свое заседание Районен съд – Бургас днес. В съдебната зала стана ясно, че софиянецът е неосъждан, разведен, магистър по икономика.

Представителят на прокуратурата поиска най-тежката мярка задържане под стража за извършеното престъпление с умисъл, за което законодателят предвижда от 1 до 8 години затвор. Мотивите на прокурора са, че той има две други висящи дела, извършени на територията на община Приморско. Безработен е, води скитнически начин на живот.Това дава основание да се предположи, че  може да извърши и други престъпления, както и да се укрие.

„Аз ви моля да оставите без уважение исканията на представителя на Прокуратурата. Лицето е направило пълни самопризнания, до момента не е осъждано, изразявам несъгласие с тезата, че е с висока степен на обществена опасност. Това са две висящи производства, недоказани“, заяви в залата Димчо Тодоров, адвокат на подсъдимия.

Според адвоката 48-годишният мъж се е опитвал да оцелее. Тази е причината да подпали стол на заведението, опитал се да се стопли, след което е пламнала и останалата част от близкия инвентар. Видял газовите бутилки, изплашил се. Потърсил убежище под моста. Малко по-късно у него се е пробудила човешката му съвест, върнал се обратно на мястото на пожара. Там заварил полицаи, приел да им бъде поемно лице по случая. „Всичко това свидетелства, че изобщо няма намерение да се укрива. Що се отнася до шатрата, опитал се е да се снабди с някакви материали, от които да запали огън, с цел, която вече споменах. Очевидно е, че има и лични проблеми и че може би се нуждае от медицинска помощ“, добави адвокат Тодоров.

„Черноморски фар“, припомня че на 10.11.т.г. около 02.05 ч. е получено съобщение за горяща шатра на кафене, разположено в близост до търговски център на площад "Тройката". Пожарът, обхванал около 80 кв.м метална конструкция, покрита с винил, е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. Констатирано е, че под шатрата се намират 16 маси и 64 столове, някои изгорели напълно, а други частично. Установени са и четири газови фенери за отопление заедно с четири газови бутилки.

В резултат на бързите полицейски действия е задържан извършителя на палежа, криминално проявен мъж от София, който направил пълни самопризнания. По думите му, преди да осъществи палежа, изкъртил и съборил предизборната шатра на политическа партия, монтирана в близост до кафенето.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения