Петък, 11 Фев 2022
    
Бургас Избори 2021 Общество

762 изборни секции в област Бургас, от тях 593 са с машини

  12.11.2021 14:31  
762 изборни секции в област Бургас, от тях 593 са с  машини

Моника ИЛИЕВА

 

 

 

364 612 – по предварителния списък, са гласоподавателите, които ще отидат в изборния ден до урните в област Бургас. И още 5746 са подали заявление, допълнително, по настоящ адрес, до края на месец октомври. Това каза Фани Семерджиева, председател на РИК-Бургас.

 

Към днешна дата окончателният брой на секциите в областта е 762, включително една на кораб. От тези 762 са образувани и подвижни – ковид секции. В тях ще гласуват лица, които са поставени под карантина. Подвижните секции са общо 13, а разпределението им: Бургас - 8, Айтос - 1, Камено - 1, Карнобат - 2 и Руен - 1. В ковид отделенията в болниците в областта също са разкрити изборни секции -  Бургас, Поморие, Карнобат.

 

660 машини ще работят в изборния ден в областта. В 67 секции от 593 ще има по две машини, в останалите ще работи по една. 169 остават с класическата бюлетина – хартиена.

 

„30% секции за ръчно преброяване ще бъдат определени по методика от ЦИК и ние ще разполагаме с конкретиката в последния момент. За сравнение на предните избори, получихме указанията за контролното броене в 16.00 часа в самия изборен ден“, добави председателят на РИК-Бургас.

 

От думите й стана ясно, че няма проблеми със комплектоване състава на СИК-вете. Партиите имат резерв от желаещи хора. Извършват се замени, разболяват се хора, предвид епидемичната обстановка, други се отказват, но има резерв от желаещи.

 

„Резултатите в предходните избори, бяха обработени бързо. Този път избора е двоен, с два протокола. Надяваме се, че в ранна сутрин ще сме приключили“, поясни Фани Семерджиева пред „Черноморски фар“.

 

 

От РИК-Бургас изразяват надежда за хубаво време, т.е. да не вали, да не е студено, за да не се изнервят хората, изчаквайки ред за влизане в залата. Строго ще се съблюдава изпълнението на антиковид мерките. Граждани без маски няма да се допускат до гласуване.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения