Вторник, 08 Фев 2022
    
Общество Поморие

Историята на един БГ ковид болен в Англия

  09.11.2021 15:41  
Историята на един БГ ковид болен в Англия

Месец след преболедуване на вируса се ваксинира

Никой не се интересува от антитела, но няколко специалисти трябва да одобряват имунизацията

На Острова болните се тестват сами, не се редят на опашки в лаборатории

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Антиваксърството в България достига чутовни размери, животозастрашаващи. Пристигайки в родината си от Англия, в средата на това лято, Панайот Щерионов, родом от черноморско курортно градче, остава смаян от незнанието и отрицателното отношение на хората към ваксинацията срещу COVID-19 тук.

50-годишният мъж, преболедувал коронавирусната инфекция на Острова в края на януари т.г., се заразява от своя малък син Андриан, който е на 3,5 години. Детето рязко се влошава, вдига висока температура, търсят лекарска помощ късно през нощта, в края на работната седмица. Предписва му се лечение. Следващите дни са почивни, събота и неделя. В понеделник получават имейл от детската градина, която малкият посещава. Уведомяват ги, че е било в контакт с ковид позитивен. Не става ясно дали дете, или учител. Междувременно, почти четиригодишният Андриан, развива висока температура, а на по-късен етап, след преболедуван ковид, идва и усложнението – тежка уринална инфекция. Случаят е от 31 януари 2021 г., когато у нас се смята, че децата не могат да се заразяват или се случва в много редки случаи.

Междувременно, живеещият в Кент Щерионов и съпругата му, започват да проявяват типичните и най-ранни симптоми за COVID -19. Оплакват се от болки в гърлото и хрема, все още нямат висока температура. Запазват час за PCR тест. Отиват до най-близкия им Walk In център, където провеждат тестуването. Влизат с автомобила си, остават в него. Служител с антиковид екипировка оставя сет за PCR тест. Изтеглят се на паркинг, колите са на отстояние 7-8 метра, провеждат изследването, след което предават резултата. Всъщност, идеята на тези центрове към NHS, аналог на нашата Здравна каса, са да бъдат разположени в открити пространства. 

Резултатът излиза до 24 часа, информират с имейл и есемес. Оказват се позитивни. Следва истинска имейл атака, споделя прекаралото ковида семейство. Имейлите са с подробни инструкции какво и как трябва да се прави. Всеки ден, между три и четири пъти, по телефон, с тях се свързва лекар, който следи и контролира здравословното им състояние.

Мъжът се влошава, поддържа 40 градуса температура за период от цяла седмица. До дома му неколкократно идват парамедици. При последното посещение, когато ситуацията е критична, му предлагат да влезе в болница, има право на болничен престой. Получава неочаквано съвет от парамедика, да си остане у дома. В онзи момент болниците са претоварени, не е добра идея да се попадне в тях. Съгласява се, тъй като не се налага да бъде обдишван, а сатурацията е в норми. Той се лекува в домашни условия. Поддържа температура десет дни, но седмица – много висока. След периода настъпва подобрение в здравословното му състояние. Обръща внимание, че в първите дни на изпитанието COVID -19, приема само парацетамол. Едва по-късно е назначен антибиотик. Споделя, че десетдневната треска се усеща като грип, но в пъти по-упорит. Като се преборва с температурата, започва специфичната суха кашлица, която се проявява при издишване. Определя я като особено мъчителна и дълга. Съпругата му го изкарва леко, с температура от 37,5 градуса. Не знае как биха се грижили за себе си в онзи момент, когато боледуват - той, тя и малкият им син, едновремнно.

Месец по-късно, след като изчита достатъчно по темата за ваксинацията срещу COVID -19, прави своя избор. Решава да се ваксинира. За да получи разрешение, той и всеки друг, трябва да премине през няколко лекарски кабинета и след становище, разписано от докторите, се поставя дозата. На 14 март получава първата си игла „Астра Зенека“.

В средата на лятото се прибира в България за месец-два, има семеен ангажимент, свързан с възрастен родител. Остава шокиран от размера на антиваксърството у нас. Огорчен е, че в родината ни на народа се гледа като на електорат. Според него руски прокси медии дезинформират населението, вредят му в особено големи размери. Тази е причината, както и много слабата ваксинационна кампания, българи и румънци да са на едно ниво с имунизацията против коронавирусната инфекция.

Щерионов съветва да се потърси информация какво се случва, ако си ваксиниран и какво се случва, ако не си ваксиниран. Категоричен е, че не бива да се чака да ти дойде до главата. Тогава може и да е твърде късно!

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Професор: Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много лесно
  09.11.2021 10:42      

„Сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост", з