Вторник, 01 Фев 2022
    
Бизнес Бургас

Над 7 млн. лв. данък дивидент внесе бургаският бизнес

  02.11.2021 10:52  
Над 7 млн. лв. данък дивидент внесе  бургаският бизнес

Бургаският бизнес декларира и внесе 7,3 милиона лева данък дивидент за третото тримесечие на 2021 г. Сумата е повече от двойно по-голяма в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от териториалната дирекция на НАП Бургас. Данъчните обвързват резултата и с продължаващите проверки за т.нар. касова наличност. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтече на първи ноември, най-късно до тази дата се внася и данъкът върху получените дивиденти, който е 5 процента. В национален мащаб 82,5 милиона лева са декларирани като изплатен дивидент през третото тримесечие на 2021 г.

През юли Националната агенция за приходите започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. В рамките на извършените от НАП Бургас проверки бе установена липсата на над 5,4 милиона лева в касите на различни фирми.  При някои от проверките са се разкривали липси на суми надхвърлящи един милион лева, вписани счетоводно като касови наличности. От касите на 45 фирми длъжници от региона, необслужващи просрочените си задължения са иззети почти един милион лева. Контролната дейност в тази посока продължава, като наличните в касите средства се преброяват, описват се наличните купюри и се сравняват с посочените в счетоводните документи.

От приходното ведомство в морския град поясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това данък в размер от 5 процента.

„Резултатите са отлични, отчитаме сериозно подобряване на данъчната дисциплина. Освен ръст на данъците върху дивидентите, видим ефект от контролната ни кампания е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност“, коментира териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,