Събота, 29 Яну 2022
    
Бургас

Дияна Петкова, директор на ОУ „Антон Страшимиров“: Бюджетите няма да издържат

  30.10.2021 18:17  
Дияна Петкова, директор на ОУ „Антон Страшимиров“: Бюджетите няма да издържат

Дона МИТЕВА

Сметката за ток изненада и директора на „Антон Страшимиров“ в Бургас Дияна Петкова. „Двойно, че и тройно е увеличена сметката ми за ток за последния месец“. Договорът на училището е сключен с EVN през свободния пазар.

Тя обяснява, че ако досега е плащала по 11 стотинки на киловат час, в момента харчът е 33 стотинки.

В училището, което се намира в бургаския квартал „Славейков“, са на двусменен режим на обучение и се учат близо 1000 ученици.

„Дори и един клас да има в училището, не мога да огранича ток или парно и да правя икономии“.

Въпреки че всяко училище, правейки си бюджета, е заложило луфтове, такова драстично увеличение никой не е очаквал. „Не мога да кажа откъде ще бъдат взети и пренасочени пари, за да се платят сметките за ток, при положение че зимният сезон тепърва започва. Вероятно първото нещо, от което може  да се вземе финансиране, това са текущите ремонти“, казва Петкова.

За битовите, режийни разходи всяко училище се  справя само. Те не са единствено за ток, в „Славейков“ имат и парно, и вода също.

„Дойде ми сметката за вода, която този месец е 170 кубика в единия водомер и около 30 в другия - ето едни 500 лева за вода. Като започне водонагряването, сумата ще нарасне още. Всички казват, че имаме икономии. Няма откъде. Особено при целодневното обучение няма как това да се случи. Не може да се отоплява единият етаж, а другият - не. Ужасно е – не знам какво ще правим“, казва Петкова, признавайки, че заложените буфери са изчерпани.

„Бюджетите няма да издържат. Защото всички разходи си вървят и нищо не е намаляло. Страхувам се, че ще натрупаме дългове“, заключава директорката, подчертава, че няма и никакви наеми, откъдето да взема някакви средства.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,