Неделя, 30 Яну 2022
    
Бургас

Бургас се превръща във важен онкологичен център

  26.10.2021 12:21  
Бургас се превръща във важен онкологичен център

Георги РУСИНОВ

 

Бургас е на път да се превърне в един от най-важните онкологични центрове в страната. Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за безвъзмездно и безсрочно право на строеж за изграждане на „Специализираната болнична сграда за Комплексен онкологичен център – Бургас.

Кметът Димитър Николов взе отношение по време на дебатите по докладната.

„Преди 4 години стартирахме този проект. Сега предстоят серия от докладни, които вие трябва да подкрепите. Това касае борбата с онко заболяванията не само на Бургас, но и на цяла Ямболска област. Смея да твърдя, че след като се реализира този проект това ще е най-добрият онкологичен комплекс в страната. Ще има възможност за много услуги, изследвания и процедури, които досега се правят предимно в София. След като се реализира тази инвестиция, услугите в онко сектора ще се подобрят. КОЦ-Бургас засилва изключително много вниманието върху най-често срещаните заболявания при мъжете и жените – рак на простатата и рак на гърдата. Следващата докладна по темата ще касае финансирането на проекта. Затова ви моля отговорно да се отнесете към здравето на бургазлии и да подкрепите тази. Оборудването ще е на изключително високо ниво. Възможностите за лечение, които в момента ги няма, но в следствие на това ще ги има, ще успокоят тревогите на много хора. Това ще е един голям скок онко сферата“, заяви градоначалникът.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова уточни, че КОЦ-Бургас провежда много важни събития свързани с превенцията по заболяването.

Христо Панайотов от БСП обяви, че тяхната група ще подкрепи докладната и изрази надежда наистина Бургас да се превърне в такъв важен здравен център. Той попита дали ще има необходимият персонал, който да работи в този център.

Отговори му управителят проф. Христо Бозов.

„В медицинския център ще работят лекарите от КОЦ-Бургас след 14:00 часа по извънболничната помощ. Пациентите ще идват с направления. Предвиждаме и необходимата апаратура да се използва от нашия персонал. Те вече са заявили желание за това. Ще се справим със свои ресурси и няма да се наложи да ползваме външни лекари“, убеден бе той.

Д-р Антонио Душепеев призова колегите си да подкрепят докладната, тъй като реализирането на този проект ще направи здравната услуга  комплексна и завършена.

Теренът, в който е предвидено изграждането на новата медицинска база, е общинска собственост и е в непосредствена близост до съществуващата сграда на КОЦ - Бургас. Зданието ще се стои от сутерен и 9 етажа, свързани комуникационно помежду си посредством две стълбищни клетки, разположени диагонално в два противоположни края на петното на сградата. В близост до стълбищата са предвидени два асансьора – един за посетители, един служебен, и двата са достъпни за трудноподвижни хора и два болнични.

Освен новата болнична сграда, ще бъде създаден и нов медицински център „Вяра и Надежда – Бургас“. Причината е, че като заведение за болнична помощ Комплексен онкологичен център не може да сключва договори с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури за извънболнична медицинска помощ, което ограничава достъпа на гражданите до специалистите и медицинската апаратура.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. д-р Валентин Василев: Вярвам, че в Бургас мога да направя стойностна и висококвалифицирана медицина
  29.10.2021 11:26      

Проф. д-р Валентин Василев завършва в Медицинския факултет в гр. Пловдив. Специализира обща,