Сряда, 26 Яну 2022
    
Бургас

Олимпийска шампионка и номинирани за Оскар – новите почетни граждани на Бургас

  26.10.2021 11:37  
Олимпийска шампионка и номинирани за Оскар – новите почетни граждани на Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Бургас има своите нови почетни граждани. Тази година те са олимпийската шампиона Стефани Кирякова, актрисата номинирана за Оскар – Мария Бакалова и семейството лекари – д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова, които също бяха номинирани за Оскар.

Не липсваха дебати по трите докладни. Иво Баев започна с това, че още от момента на внасянето на номинациите и медийната шумотевица преди това около тях, той е разбрал няколко неща.

„Званието „почетен гражданин“ абсолютно девалвира. Процедурата е формализирана, тъй като подписката за подкрепа от граждани, с изискването да са адресно регистрирани в Бургас, не може да се провери. Не на последно място информацията посочена в докладните е ирелевантна и не е сложена там, за да се чете и обсъжда. Затова имам предложение. Нека да упълномощим кметът да взима решение кой да е почетен гражданин, ние да не си губим времето с формални процедури“, заяви той.

Отговори му веднага председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров.

„Аз имам коренно различно становище. Отдавна не сме били изправени пред тази дилема по този силен начин да ни бъдат представени тези три кандидатури, които прославиха Бургас в цял свят. Това, което направи Мария Бакалова е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме малки и не можем да даваме оценки за това, което тя прави. Факт е, че е родена в Бургас и търси своята голяма мечта. Как щеше да постигне това, ако си беше останала в Бургас? Навсякъде тя в интервюта казва, че е от България и Бургас. В момента тя е поканена в една от най-големите агенции за таланти. Тя снима в цяла Европа и е най-добрият посланик на Бургас“, посочи той.

Пренеров припомни още, че последният ни олимпийски шампион преди Стефани Кирякова е Георги Костадинов. Кандидатурата на д-р Илиева и д-р Проданова също е на успели бургазлии.

Йордан Георгиев също реагира на изказването на Иво Баев.

„Олимпийски шампион сме нямали от 50 години. Стефани Кирякова е продукт на бургаската школа и прославя града ни навсякъде. 30 години тази роля бе на Христо Стоичков, който навсякъде славеше страната ни. Спортът и културата са най-добрите начини за това“, каза председателят на Спортната комисия.

Георги Дракалиев отговори, че ЗМСМА не позволява кметът да определя почетните граждани, тъй като това е задължение на Общинските съвети.

„Както се шегува един приятел, може да обявим всички бургазлии за почетни граждани и да си решим проблема“, уточни общинският съветник.

Манол Тодоров призова колегите си да не се излагат излишно с изказвания по докладните. За пример той посочи, че поколението на Стефани Кирякова е може би най-успешното в художествената гимнастика. Георги Маринчев се съгласи с него като допълни, че то категорично е най-успешното.

Тази година се стигна до прецедент. По Наредба за една година общинските съветници могат да наградят трима с почетно гражданство. С така приетите докладни обаче на практика почетните граждани са четирима поради факта, че д-р Илиев и съпругата му д-р Проданова са в една номинация. Така обаче ги е предложил Инициативният комитет зад кандидатурата им.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения