Вторник, 25 Яну 2022
    
Бизнес

Изтеглиха "Вера Су" от местността "Яйлата"

  26.10.2021 09:45  
Изтеглиха \

След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за спасяването му, късно снощи корабът "Вера Су" беше изтеглен от местността "Яйлата". Акцията продължи повече от седем часа, а плавателния съд беше изтеглен 16 минути след полунощ, информира NOVA.

Акцията беше извършена с помощта на 3 влекача - един основен и два спомагателни, отбелязва БГНЕС.

В късния следобед на понеделник в района първо пристигна катер на "Гранична полиция". След това се появиха трите влекача, които успяха да издърпат заседналия плавателен съд от скалите край Камен бряг.

Това успя да се случи, след като товарът на кораба - над 700 тона карбамид, беше разтоварен и той видимо олекна и се надигна над водата.

След 16-18 часа се очаква корабът да пристигне на пристанището във Варна. На "Вера Су" има и български екипаж. Акцията се оценява като изключително рискова.

Предстои да се разбере какво ще се случи с кораба след пристигането му на пристанище Варна.

Очаква се бедственото положение в местността "Яйлата" да бъде отменено, с освобождаването на заседналия край скалистия съобщиха от община Каварна, предава БТА.

"След като се уверим, че всички служби, ангажирани в операцията, вече са напуснали района, ще отменя моята заповед", заяви за БТА кметът Елена Балтаджиева.

Плавателният съд е бил изтеглен малко след полунощ с три влекача и се провлачва на буксир към пристанище Варна-Изток.

Търговският кораб "Вера Су" под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност "Яйлата" на 20 септември. Първият опит за претоварване на карбамида на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството се изсипа в морето. С баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, в последните няколко дни втечненият карбамид бе изтеглен от товарното помещение на плавателния съд.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследване за инцидента с кораба. Капитанът Хайдар Е./59 г./ и вторият помощник капитан Кемал А. /26 г./ са с постоянна мярка "задържане под стража". Двамата са привлечени към наказателна отговорност, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Евелина Пулева, УС на БРТК: Проблемите трябва да се решават комплексно, а не на парче
  26.10.2021 17:10      

Дона МИТЕВА Туроператорите излязоха на протест в столицата, заради липсата на средства от