Петък, 21 Яну 2022
    
Общество

След новите мерки: Опашки от желаещи за ваксини и сертификати

  22.10.2021 16:39  
След новите мерки: Опашки от желаещи за ваксини и сертификати

За едни е животоспасяващо, за други -средство за запазване на работата

Изнервени работници чакат с часове

Моника ИЛИЕВА

Ден след въвеждането на зеления сертификат се образува опашка пред пункта за ваксинация на РЗИ-Бургас, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Някои от чакащите споделиха, че се налага да се имунизират, за да запазят работата си, а други – живота си. Част от желаещите да си поставят ваксина предпочетоха Janssen, защото е само с една доза.

Възрастно семейства чака два часа, но не получи сертификат след втора игла

Пред РЗИ-Бургас установихме дълга опашка от изнервени граждани. 70-годишни съпрузи от Черноморец се ваксинират, за да се предпазят от смъртоносния вирус. Днес те получиха своята втора доза, но не и зелен сертификат – документът, който обезпечава свободното им движение в закрити пространства над 300 кв.м. Оказа се, че системата отново е блокирала. „Два часа чакахме, за да получим втората си доза. Ваксинираме се, защото сме изплашени, много смърт около нас от тази „чума“. Нагледахме се. Преди два дни, колега на дъщеря ми си отиде от Ковид-19. 32-годишен млад човек беше, заровиха го миналата неделя. Избрал съм ваксинацията, защото няма какво да ми се измени. ДНК-то ли, или ще забременявам? Ние не се страхуваме от ваксината, ваксинирани сме цялото семейство“, сподели пред репортера ни възрастният мъж от двойката.  

Изнервени от чакането бургазлии се опитаха да прогонят репортер на медията ни от извилата се опашка пред кабинета на РЗИ-Бургас. „Не искаме да ни снимате. Махайте се! Вървете при онези вътре и ги питайте защо трябва да чакаме с часове“, агресивно коментираха те.  Оказа се, че са на ръба на нервен срив, защото работодателите им искат спешно зелен сертификат, за да ги допуснат до работните им места. Имаше и такива, които изчакваха близки и коментираха, че няма да се ваксинират в Бургас, очаквали отговор на работодател в Германия и щели да се ваксинират там.

Към 14.30 часа проверихме и обстановката в КОЦ-Бургас, където също има ваксинационен кабинет за Ковид-19. Там манипулацията започва в късния следобед и обстановката бе спокойна. На регистратурата, на 3-ти корпус, обясниха че „желаещите могат да се ваксинират е от 16.00 до 18.00 часа, има друг екип, който се занимават с тази дейност“

 „Да, има опашки и следователно има засилен интерес“, така коментира ситуацията Елица Карагьозова, ПР на здравната инспекция в града.

От УМБАЛ-Бургас, обясниха, че има засилен трафик от хора и към техния ваксинационен кабинет. Припомняме, че имунизационният кабинет в медицинския център на УМБАЛ Бургас - МЦ "Св. Николай Чудотворец", продължава да работи в събота и неделя. От старта на ваксинацията кабинетът е единственият в града, който осигурява достъп до всички одобрени у нас ваксини срещу COVID-19, без почивен ден. Работното време на кабинета е от 8 до 18 ч. всеки ден. Поставят се двудозовите ваксини на "Пфайзер Бионтех" и "Модерна", както и еднодозовата на "Янсен". Сертификат се издава на следващия ден след имунизацията. В събота и неделя достъпът до имунизационния кабинет е през входа на Централна регистратура на УМБАЛ Бургас - хирургически корпус.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“
  22.10.2021 17:00      

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да