Четвъртък, 20 Яну 2022
    
Избори 2021

Любен Дилов кани гости в „Студио 32“ и отговаря на въпроси

  21.10.2021 12:17  
Любен Дилов кани гости в „Студио 32“ и отговаря на въпроси

Георги РУСИНОВ

 

Кандидат-депутатът и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас Любен Дилов-син всеки ден ще кани гости в „Студио 32“, както той нарече импровизираното предаване на живо във Фейсбук. В първото издание Дилов-син отговаряше сам на въпроси, но обеща да покани втория в листата - Жечо Станков, като енергиен експерт по болната тема за българина в момента – цената на тока.

„Има начин да бъде управляван енергийният микс, който да контролира цените, има начин и да се озаптяват стремежите за големи печалби на частните търговци. Голяма част от електроенергията се купува от борса, така че много голямо влияние държавата не може да упражнява, но може да пуска емисии, които са по-евтини и по този начин да регулира цената на тока. Това Борисов го правеше 12 години. Аз съм много щастлив, че в нашата листа има човек, който просто е Господ в тази област. Жечо Станков. Той беше заместник-министър на енергетиката, изключително подготвен. Факт е, че енергийните дружества натрупаха големи печалби. Мисля, че могат да бъдат взети мерки, но не мисля, че служебно правителство може да го направи. Това е много сериозен проблем. Хората ще го усетят по джоба си. Целият този хаос трябва да спре веднага. Затова се надявам на разума на политиците да се състави бързо правителство и да се положат конкретни мерки“, заяви Дилов и добави, че и двете предишни Народни събрания групата на ГЕРБ-СДС е подавала ръка към другите партии за съставяне на правителство, без да иска задължително участие във властта.

Друг важен въпрос към него бе за програмата за саниране. Водачът в листата на ГЕРБ-СДС обясни, че служебните правителства са я спрели, а по-притеснителното било, че се предвижда при стартирането й да се иска самофинансиране от хората.

„От ГЕРБ-СДС ще направим всичко възможно програмата да продължи по стария начин. За Бургас това ще е от изключително значение, защото има около 180 обекта, които чакат финансиране. Служебните правителства няма как да се справят с това. Не го казвам с лошо, а просто няма как за 2-3 месеца да се справиш с такава сериозна задача като санирането“, посочи Дилов.

Горещата тема със „зелените сертификати“ също бе дискутирана. Според почетния председател на „Гергьовден“ е антиконституционно да караш някого да се ваксинира задължително.

„В същото време има сфери, в които е наложително да се направи. Виждаме как е в Европа. Лошо при нас е, че процентът ваксинирани е нисък. Това правителство не може да се справи. Ние имаме готов план за действие. „Зелените сертификати“ не са много правилно решение заради ниския брой ваксинирани, което води до рестрикции. Помислете обаче и за алтернативата – пълен локдаун, което също не е добре. Просто много бързо взе решение това правителство и не го обмисли точно и затова се получава този хаос“, обясни той.

Дилов говори още по темите за президентските избори, ИТН и забавянето с Плана за възстановяване.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат
  21.10.2021 08:27      

Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират, обясни д-р Петров „До