Четвъртък, 20 Яну 2022
    
Бургас Общество

Бургаските родители - раздвоени за въвеждането на бързи антигенни тестове за коронавирус

  21.10.2021 12:09  
Бургаските родители - раздвоени за въвеждането на бързи антигенни тестове за коронавирус

Моника ИЛИЕВА

 

Бързи антигенни тестове за коронавирус е тема на гореща анкета, която се върти между родителите в някои бургаски училища. Попълването й цели да проучи нагласите на родителите по темата. За да бъде въведена като задължително условие, анкетата трябва да събере одобрението на 90% от тях.

Тестът изследва наличието на вирусни антигени в носоглътката на човека. Според специалистите, ако той е положителен, то много е голяма вероятността ученикът да е с вируса, който го е инфектирал. Пробата се взима с тампон, който внимателно се поставя в носната кухина, взима се натривка.

„Черноморски фар“ сондира мнение на родители от някои гимназии в града. Стана ясно, че те са силно поляризирани по въпроса за бързото тестване. Една част отговарят утвърдително. „Мисля, че е добре да се тестват децата в училище, имайки предвид, че то е мястото, където заразата се предава най-интензивно. Периодиката на провеждане ще дава възможност за ограничаване на вируса, като се отделят заразените от здравите“, това коментират родители на осмокласници от училища в града.  

На другия полюс са онези, които не желаят да причиняват стрес на децата си в чисто физически и психологически аспект. Според тях манипулацията е неприятна и би довела до допълнителен стрес сред децата им, които и без това са подложени на такъв, като се има предвид обстановката в Бургас и страната. Има и такива, които са категорични в отказа си, но поради факта, че установяването на вируса ще доведе до карантиниране на цялото семейство. „Това ще рефлектира върху работните ни ангажименти, т.е. ние няма да можем да ходим на работа. Възниква въпросът как ще се издържаме и изобщо нещата в битов план се усложняват още повече“, коментират те.

Междувременно стана ясно, че от вчера в сила са  „зелени сертификати“ за достъп до обществени места. Мярката се налага заради влошената пандемична обстановка.

Могат ли деца да получават “зелен сертификат”? Според сайта на Европейската комисия отговорът е утвърдителен. Европейската агенция по лекарствата е издала разрешение за използване на ваксината Comirnaty на BioNTech Pfizer и на ваксината Spikevax на Moderna за деца на възраст от 12 до 17 години. Те също така могат да получат сертификат за направен тест или за преболедуване. Този документ може да бъде получен от техните родители.

 

*Зелен сертификат: Цифровият COVID сертификат на ЕС е това, което наричаме най-общо “зелен сертификат”. Той е цифрово доказателство, че даден човек е: ваксиниран срещу COVID-19, преболедувал COVID-19, получил отрицателен резултат от тест.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат
  21.10.2021 08:27      

Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират, обясни д-р Петров „До