Четвъртък, 20 Яну 2022
    
Общество

До понеделник няма да има глоби за липса на зелен сертификат

  21.10.2021 11:23  
До понеделник няма да има глоби за липса на зелен сертификат

Здравният министър Стойчо Кацаров дава брифинг за новите мерки и ситуацията с COVID-19. Налагат се някои корекции на противоепидемичните мерки, обяви той.

В МЗ се обсъжда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи, обяви зам.-министър Тома Томов. Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след положителен тест, съобщи Кацаров. Това обаче ще важи само за вътрешните правила, не и за чужбина, тъй като европейските правила не признават такъв срок.

Поради повишаването на интереса към ваксинацията и най-вече към еднодозовата "Янсен", за нуждите на нашия противоепидемичен контрол ще се въведе признаване на сертификат за ваксинация след първа доза. Идеята е да не се принуждават гражданите да вземат по-малко ефективната "Янсен" само по административни причини, вместо да направят реален избор на ваксина, обясни Кацаров.

До понеделник при проверка от структурите на регионалните здравни инспекции при установяване на нарушения ще се издава само предписание, обяви зам.-министър Александър Златанов. Даваме гратисен период да се тества системата и да влезе ефективно в понеделник, съобщи той.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат
  21.10.2021 08:27      

Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират, обясни д-р Петров „До