Сряда, 19 Яну 2022
    
Крими

Дръг-тестове отчитат лекарства като наркотици

  20.10.2021 15:30  
Дръг-тестове отчитат лекарства като наркотици

Фитнес-маниаци „светват“ като употребили дрога

 

Георги РУСИНОВ

 

Дръг-тестове отчитат лекарства и други вещества като наркотици. Случаите изобщо не са единични, уверява пред „Черноморски фар“ бургаският адвокат Калоян Кръстевич. Последният пример е информацията, разпространена след като автобус се обърна на АМ „Тракия“ в канавка.

Инцидентът стана малко преди Бургас, а причина за това – изключително лошите метеорологични условия (мокра пътна настилка и слаба видимост). За щастие нито един от двайсетте пътници и шофьорът не пострадаха. Тест за алкохол и наркотици отчете, че водачът на автобуса е бил зад волана след употреба на амфетамин. Пред камерата на Нова тв, той обаче твърди, че никога през живота си не е взимал наркотици и че е възможно тестът да е реагирал на лекарствата му за кръвно. Взета му е и кръвна проба, която ще покаже истината.

Има ли обаче възможност да ви спрат за проверка и лекарство или друго вещество, което приемате, да „светне“ като наркотик на теста. Адвокат Кръстевич отговаря: „Да, категорично!“.

„Не бих могъл да кажа колко често се случва дръг-тест да покаже фалшив резултат, но със сигурност начинът, по който е уредена тази материя е неправилен. В много държави наричат този тип тест „фалшиво-положителен тест“, тъй като той показва вероятност човекът да е употребил наркотици, а не е ясна индикация, че са употребени именно наркотични вещества. За съжаление, резултатът от такъв тест е напълно достатъчен за органите на МВР, за да приемат за установено, че лицето е употребило наркотични вещества“, обясни адвокатът.

Единственото категорично доказателство е изследването на проба от кръв, но за такова изследване се чака дълго време. И така в очакване на резултата изминават 2-3 месеца, през които водачът вече е подложен на сериозни репресивни мерки, а впоследствие може да се окаже, че той не е бил употребил наркотици.

„Дори и да предостави за изследване проба от кръв, провереното лице  се налага да изтърпи една необоснована репресия – най-малкото защото му се отнема правото да управлява МПС, пък и самото МПС се снема от регистрация за определен период от време. В някои случаи служителите на МВР предприемат действия по претърсване и изземване в жилището на такъв водач, за да проверят дали той не държи наркотични вещества. Това първо съставлява унижение, второ – предизвиква изключително голям дискомфорт“, уточни адвокат Кръстевич.

Дългото време до излизане на резултат се дължи на факта, че всички проби се изпращат във Военномедицинска академия. Единствено тяхната лаборатория извършва такива изследвания за нуждите на правоохранителните органи.

„Те обаче са доста претоварени и обикновено се налага да се чака няколко месеца за резултат. През това време, както вече посочих, лицето няма право нито да управлява МПС, нито да иползва автомобила си, и чака да види какво ще се случи с резултата от изследвването. В много случаи се оказва, че на практика водачът не е извършил престъпление и това само по себе си е нелепо. Може да се предяви иск за обезщетение, разбира се, но неговият размер няма да съответства на действително претърпените неимуществени вреди“, посочи юристът.

 

Кое „светва“ като наркотик при тест?

 

Напълно възможно е в случая с шофьора на автобуса от АМ „Тракия“ наистина лекарства за кръвно да са отчетени фалшиво като амфетамин. Това няма да е прецедент, уверен е адвокат Кръстевич. Кръвната проба ще е категорична. Какво друго обаче може да „светне“ като наркотик при тест?

„Има други химически съставки, които могат да бъдат отчетени като наркотично вещество от такъв тест. Такава съставка, например, е ефедринът. Има много хора, които тренират активно и приемат анаболни препарати или използват ефедрин, за да направят тренировките си по-ефективни. Ефедринът, обаче, бива отчетен от този тест като амфетамин или метаамфетамин. Ефедринът не е включен в списъка на забранените вещества и може да се купи от аптеките, а псевдоефедрин се съдържа в противогрипни и противовирусни препарати. При дръг-тест обаче е съвсем възможно да се получи резултат, че са открити наркотични вещества и такава проба е напълно достатъчна, за да отключи този репресивен механизъм по налагане на принудителни административни мерки. Виждате какво се случва – всички медии „гръмват“, че еди-кой си водач на МПС е употребил наркотици, много често им публикуват и имената и местоработата. Човекът става за посмешище, а след два месеца се оказва, че тревогата е била фалшива. Тези случаи не са изолирани и според мен най-неприятното е това, че не са единични случаи. Като цяло лошото е, че тези тестове показват вероятност за употреба на наркотици, но репресивните мерки, които се предприемат от органите на МВР, според действащия закон, оказват върху водача същото негативно въздействие, каквото би съответствало на безспорно доказан факт на извършено престъпление „управление на МПС след употреба на наркотични вещества“, обясни адвокатът.

 

Какво може да се промени?

 

Същите тестове, които ползват нашите контролни органи, са в употреба и в много от западните държави. Според адвокат Кръстевич трябва да се оптимизират мерките, които се предприемат след установен положителен резултат от такъв тест.

„Мерките се предприемат, за да се предотврати възможността на това лице да прави други престъпления. Свалянето на номерата на автомобила в тази хипотеза е абсолютно безпредметно и прекомерно. Не трябва да се избързва и да се предприемат всички тези ограничения на правата на лицето, а следва да се изчака и да се установи с достатъчна степен на категоричност дали това лице наистина е употребило наркотици, или не. Хващат някой възрастен човек на 75 години и тестът показва, че той е употребил наркотици. Той човекът през живота си сигурно не е виждал наркотици, но тестовете показват, че той е употребил наркотични вещества“, поясни той.

Друг проблем при дръг-тестовете е и отчитането на употреба след време.

„Едно е лицето да е употребило наркотици и да управлява автомобил в по-късен момент, а друго е да е употребило наркотици и да е повлияно от тях, докато управлява МПС. Моето мнение е, че ако някой е употребил наркотици преди 7 или 10 дни и в момента управлява МПС, това по никакъв начин това не го прави обществено опасен. Ако лицето е в едно непосредствено състояние на повлияване от наркотици и шофира – това вече е опасно. Проблемът е в това, че законът не различава тези две хипотези. Сочи се единствено „след употребата на наркотици“, посочи юристът.

Според адвокат Кръстевич не само полицаите, но и лекар, взимащ кръвна проба, може да прецени дали водачът в момента е под въздействието на наркотици.

„Лекарят може да направи една бърза проверка на даденото лице и да провери какви са неговите психо-моторни възможности в настоящия момент – дали залита, дали заваля, дали вижда добре, или се държи неадекватно. Законът обаче, както казах, не се интересува от тези особености, защото от значение е само това дали са употребени наркотици, или не. Това е несериозно. Все едно да се каже, че ако някой е употребил алкохол преди една седмица, той в момента не трябва да управлява МПС, защото в организма му са открити следи от алкохол с незначителни стойности.

Бургаският адвокат е на мнение, че този въпрос би следвало да бъде решен със законово изменение.

„Малко преди да се случи трагедията с Милен Цветков, имаше становище на съдии от ВКС, които излязоха с позиция, че използването на тези тестове е опасно, тъй като по този начин невинни хора могат да изпитат неприятните последици, без да са виновни – но все още в тази насока не са предприети никакви действия“, заяви още Кръстевич.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Областният управител-проф. Мария Нейкова: Разграничавам се от действията на Бонджев
  20.10.2021 17:44      

Предвид създалата се днес ситуация, в която граждани протестираха пред сградите на Областна админ