Събота, 15 Яну 2022
    
Бургас Култура

Бургаски легенди! 50 години от създаването на Школата по художествена керамика и пластика към (СУ) „Иван Вазов" – Бургас

  16.10.2021 17:46  
Бургаски легенди! 50 години от създаването на Школата по художествена керамика  и пластика към (СУ) „Иван Вазов\

 Анастасия ТОДОРОВА

Отдел „Държавен архив” – Бургас

 

През октомври 1971 година Кольо Видев Арабаджиев, учител по изобразително изкуство в Народно основно училище „Иван Вазов" – Бургас, създава към училището кръжоци по графика и моделиране на битова керамика и миниатюри. От октомври 1972 година дейността си продължава само кръжокът по моделиране.

            Кольо Арабаджиев започва работа с 12 - 13 деца. Поради липсата на помещение, през първата учебна година заниманията се водят в коридора на училището, на сгъваема маса. През следващата учебна година броят на кандидатите се увеличава и учениците, с помощта на своя ръководител, разчистват бившия склад за въглища на училището и го превръщат в ателие.

            През годините броят на децата нараства и от 1 май 1982 година със заповед на Министерството на народната просвета, кръжокът прераства в Школа по художествена керамика и пластика към Единно средно-политехническо училище „Иван Вазов" – Бургас.

            През 1982 година е подобрена материалната база. Обособено е ателие с 24 работни места, изложбено помещение, малка работна стая с три грънчарски колела, кът за читалня,  малка библиотека и стая за електрическа пещ.

            Основни цели на школата са да възпитава у децата художествен вкус и разкрива красотата на българското изкуство, като организира срещи с художници и майстори-грънчари, посещения на музеи, приложни изложби и картинни галерии, провеждане на експедиции.

            Програмата на школата е съобразена с учебната програма по изобразително изкуство от I-ви до VII-ми клас. Застъпени са следните дейности - изработване на: битова керамика - ръчно или на грънчарско колело; миниатюрна и малка пластика – фигури на цветя, рибки, птици, хора, животни, птици, насекоми и др.; керамични накити – огърлици, медальони, брошки, гривни; декоративни плочки и пана с размери от 4/4 см. до 100/50 см.; декоративно-монументална (градинска) пластика на височина от 90 до 240 см. и др.

            Една от първите срещи на децата със съвременното приложно декоративно-монументално изкуство е в Туристически комплекс „Слънчев бряг“. Посетени са хотели, в които има декоративно-монументални украси – керамични и дърворезбени пана, металопластика и кръгла скулптура.

            През годините са организирани екскурзии за посещения на селища и градове, в които се провеждат приложни изложби. Проведени са срещи с много художници - в ателиетата на художниците, в изложбени зали или галерии, а най-често в ателието на школата. Много са художниците - приятели на децата от школата – Стоян Цанев, Георги Баев, Виолета Масларова, Георги Чапкънов, Валентин Старчев, Йова Раевска и др.

            Ползотворни са срещите им с майсторите грънчари Баю Добрев от Троян, Петър Цанков от с. Орешак, Ловешко, Цаньо Ковачев от с. Бели Осъм, Ловешко, Петър Гигов от с. Бусинци, Пернишко и др., работещи в най-големите центрове на керамиката в България.

            През годините школата е посещавана от десетки дейци на науката и култура, ръководители на учебни заведения от страната и чужбина, сред които архитектът Константин Коцев, поетите Николай Хайтов, Недялко Йорданов, Борис Бухчев и Паулина Станчева, актьорът Георги Калоянчев и много други.

            Първата изява на школата е през април 1973 г. в Националната методична изложба в Михайловград (дн. Монтана). Следват участия в общоучилищни, общоградски, окръжни, национални и международни изложби, на които младите творци винаги получават награди.

На Окръжна изложба, през април 1975 г., са получени 25 индувидуални дипломи; 15 индивидуални награди на Международния конкурс за детското творчество в Унгария през май 1977 г.; 32 дипломи на Международната изложба на детското творчество в Бургас през юни 1979 г., на тема „Моят свят през 2000 г.“; диплом за изработване на керамична огърлица през ноември 1979 г., подарена от Людмила Живкова на видната мексиканска общественичка Кармен Романо де Лопес Портильо. За участието си в Националната изложба на художници-самодейци в Благоевград, през март 1979 г., школата получава званието „Лауреат“ и златен медал. През август 1981 г. е наградена със златен медал в изложба на открито, проведена в рамките на IV национален събор на народното творчество в Копривщица ’1981 г., под ръководството на Людмила Живкова.

            Творби на бургаските деца участват в международни изложби и конкурси на детското творчество в Дрезден, Германия (май 1974 г.), Унгария (май 1977), Шчечин, Полша (юни 1978 г.), ЕКСПО`79 в Монреал, Канада (юли - август 1979 г.), Алжир, Гърция, Япония и Русия.

Младите творци от Школата участват в международните детски асамблеи „Знаме на мира“ в София.

На Първата асамблея през август 1979 г. участват 3 деца. Представени са около 40 керамични творби. Изработени са три керамични сюжетни огърлици, наречени „паметни“, тъй като отразяват паметното събитие – Първата международна детска асамблея. Впоследствие огърлиците са подарени на Людмила Живкова, Кармен Романо де Лопес Партильо и на генералния директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М’Боу.

На Втората международна детска асамблея „Знаме на мира“ през юни 1982 г., Школата участва с най-голямото ателие с 9 деца, обзаведено с грънчарско колело, пещ и специални маси за моделиране. В продължение на 15 дни децата показват своето майсторство пред хилядите посетители.

На Третата асамблея през юли 1985 г., участие вземат 3 деца с шейсет експоната.

            Едно от върховите постижения на Школата е създадената през април - юни 1980 г., декоративно-монументална композиция „Български фолклор“ в чест на 1300 годишнина на Българската държава и по повод на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Тя се състои от 12 монументални фигури на лазарки, кукери и народни музиканти (с височина до 230 см), които заради уникалността си, са изложени в зелените площи пред хотел „България“ в Бургас през август 1980 г., в София – пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ през септември 1980 г., във ваканционно селище „Дюни“, в Копривщица и на много други места в страната.

            През май - юни 1983 г. децата от Школата създават втора декоративно-монументална композиция „Приказен свят“ от 8 фигури на цветя и цветни храсти, приказни герои и др., изложени в Морската градина в Бургас на Международната изложба за цветя „Флора`84“.   

            През август 1983 г., във връзка с Първия международен конгрес на асоциираните училища към ЮНЕСКО в София, е изработен монументът „Слънчево детство“ с височина 430 см от сглобяеми бетонни елементи, върху които са монтирани многофигурни теракотни релефи.

            През 1983 г. Школата участва в детско изложение по повод VII регионален конгрес на ИНСЕА - Международна организация за възпитание чрез изкуството за Европа, Азия и Близкия изток.

            През 1984 г. Школата получава предложение от кмета на град Окасаки Шизуо Накане и директора на организационния комитет Мицунори Фурохаши, за участие в Световния детски музей на изкуствата в Япония.

            Голям принос за високите постижения на школата има художественият й ръководител Кольо Арабаджиев, както и подкрепата на обществеността в Бургас.

            За дейността му като ръководител на Школата по художествена керамика и пластика, Кольо Арабаджиев е награждаван с дипломи, грамоти, златни медали, със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“. За постиженията на Школата, е носител на наградата на Бургас през 1984 г. Награден е и с орден „Кирил и Методий“ – „старши учител“ първа степен през 1986 г.

            Личното му творчество е свързано основно с керамиката. Работи в областта на малката пластика – декоративни керамични фигури от шамот, кована мед и камък. Участва в окръжни и национални изложби на приложното и изящно изкуство и в изложби  на учителите-художници. През март 1984 г. участва в международна конференция в Каламата, Гърция, по проблемите за възпитаване на децата чрез изкуствата.       

            Кольо Арабаджиев продължава да е художествен ръководител на Школата и след пенсионирането си като учител по изобразително изкуство в училището през 1996 г.

            Изградената с години материална база и работата с децата предава на сина си Иван Арабаджиев, който през годините активно се включва в дейноста на Школата като негов помощник. Интересът му към изобразителното изкуство е от най-ранно детство, като участва в Школата по керамика и пластика, както и в други детски школи в Бургас – по графика, с ръководител Кольо Спасов и живопис, с ръководител Райна Рачева.

            От 1990 г. Иван Арабаджиев е заместник художествен ръководител на Школата, а от 2002 г. е неин художествен ръководител.

            Школата продължава своята дейност и до днес, като от учебната 2018/2019 г. са сформирани и групи за възрастни.

През 2019 г., настоящият ръководител и син на основателя – Иван Колев Арабаджиев, предаде в Държавен архив – Бургас документите на Школата по художествена керамика и пластика към Средно училище „Иван Вазов" – Бургас. Фондът е заведен под № 1845. През 2020 година се извърши научно-техническата обработка на документите. Обособени са 67 архивни единици, за периода 1972 - 2008 г. Фондът съдържа богат снимков материал, който разкрива уменията на малките възпитаници и ще остави следи за техните постиженията за идните поколения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Арх. Събин Попов: Бургас се развива интензивно, важно е качеството в строителството
  16.10.2021 16:30      

Трябва да наваксваме в икономиката, имаше грешки при санирането, смята председателят на Р