Неделя, 16 Яну 2022
    
Айтос

Айтозлия стои зад идеята за делфинариум във Варна

  16.10.2021 13:47  
Айтозлия стои зад идеята за делфинариум във Варна

И Червената книга на България е по идея на Николай Боев - неин съавтор е и един от главните й редактори

Знаете ли чия е идеята за построяването на делфинариума във Варна? Той е и инициаторът за издаването на Червената книга на България. Това е айтозлията Николай Боев, български зоолог, орнитолог и природозащитник.

Николай Крумов Боев е роден на 8 май 1922 г. в Айтос. Баща му Крум Боев е книжар и издава вестника „Нов Айтос“. Майка му Златка Георгиева Боева е учителка по френски и руски език в прогимназията и гимназията в града и основателка на Българо-съветското дружество във Варна. В семейството са три деца – има брат Милко и сестра Димка.

Животинският свят и зоологията, обикнати още в детските години, задържат интереса му и като гимназист, когато вече познава почти всички български видове птици. През 1943 г. започва следването си по естествена история в Природоматематическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1943 – 1947 г.) По политически съображения след 9 септември 1944 г. за Николай Боев настъпват трудни години. Той е лишен от право на стипендия и е принуден да следва и завърши образованието си на собствена издръжка.

Висока оценка на качествата на Николай като учен-зоолог дава и Константин Христович, притежател и редактор на списанието „Природа“ в писмо до д-р Буреш от 15 юни 1947 г.: "... познавам го като младеж с добри познания върху птичата и бозайна фауна в нашата страна. Публикуваните от него в редактираното от мене списание „Природа“ статии, намирам за много сполучливи и заслужаващи насърчение." С такива отзиви от най-изтъкнатите наши естественици Боев постъпва на работа в Българска академия на науките.

Научното творчество на Боев се състои в 50 научни труда, 4 учебника, 29 научнопопулярни книги и около 650 научнопопулярни и публицистични статии. Боев е и инициатор за издаването на „Червена книга на Република България“ в два тома, неин съавтор и един от главните й редактори.

Идеята за създаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е лансирана от зоолога Николай Боев. В първоначалната си формулировка тя се е отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк „Ропотамо“ бил изготвен и проект за неговото изграждане. Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море, след този в Батуми (Грузия).

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Арх. Събин Попов: Бургас се развива интензивно, важно е качеството в строителството
  16.10.2021 16:30      

Трябва да наваксваме в икономиката, имаше грешки при санирането, смята председателят на Р