Събота, 01 Яну 2022
    
Бизнес

Европейски шампиони сме по „търговски загуби“ на вода

  02.10.2021 17:30  
Европейски шампиони сме по „търговски загуби“ на вода

Кражбите, неправилното отчитане и нефактуриране са сред основните   причини

 

След това се нареждат старите тръбопроводи

 

Янчо НИКОЛОВ

 

Десета международна конференция „Намаляване загубите на водите във водоснабдяващите системи“ се състоя в Несебър. Тя събра работни групи от Министерството на регионалното развитие, министерски съветници по ВиК проблеми, представители от КЕВР, директорът на ВиК-Холдинга – Илиян Илиев, ВиК-оператори от цялата страна, представители на науката и бизнеса.

Изключително сериозният проблем за загубите на вода беше разгледан и дебатиран от експертите.

Дебатите очертаха една тревожна картина, която тепърва предстои да се разглежда в детайли.

„Най-големият проблем на нашия отрасъл са загубите. Със създаването на Холдинга намаляването на загубите е задача № 1 – да помогнем на дружествата да намалят загубите в най-кратки срокове. ВиК-операторите у нас употребяват над 600 гигавата електроенергия годишно – това е около 1% от вътрешното потребление на страната. При някои ВиК-та този разход е 40% от оперативните им разходи. Цената на електроенергията през последните месеци се увеличи двойно и тройно. Ако за водоснабдяване се употребяват около 50% от употребяваната енергия, то 14% от оперативните разходи няма как да бъдат възстановени. Ако общите загуби на вода – физически и търговски, се понижат с 20%, то 1 млн. ще бъдат спестени от всеки оператор в Холдинга. Имаме 22 оператора, представете си какво прави това на годишна база. Изготвяме реалистична програма за намаляване загубите на вода“, заяви Илиян Илиев - изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД  при откриването на конференцията.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и шефът на КЕВР Иван Иванов изпратиха поздравителни адреси до участниците в конференцията.
Експерти обсъждаха въпроси, свързани с необходимостта от намаляване на загубите на вода, как да се случи това, както и как мерките да бъдат ресурсно обезпечени.
От известно време се отчитат тревожни загуби на вода по ВиК-мрежата. За град Бургас са засечени близо 50% загуби.

„Има и други райони в страната, където загубите са по-големи или по-малки, но все пак са загуби и касаят всички. В някои градове достигат над 70%“, обясни професор д-р инж. Димитър Аличков, председател на Българската асоциация по водите.

 

Бургас - добър пример в битката с пилеенето на ресурса

 

Според професор Аличков, въпреки отчетените загуби, бургаското ВиК е за пример:

„Във ВиК-Бургас работят редица специалисти, които имат необходимото образование, знаят какво се очаква от тях и как трябва да се управлява ВиК- инфраструктурата. Това е и един от факторите, които могат да водят дадения оператор напред. Има редица примери, в които липсват или трудно се намират кадри, които да вършат работа. Една съвременна инфраструктура е сложна, включва все повече в себе си иновативни технологии и изисква съответния подготвен персонал за това. В това отношение мисля, че Бургас е един добър пример.“

Димитър Аличков държи да бъде уточнено, че първо трябва да се изясни какво се има предвид под загуби на вода, защото всеки, който се сблъсква с използването на водата, има някаква визия за това. ВиК-операторите се водят от методиката на Международната водна асоциация и в нея са дадени критериите и начинът, по който трябва да се изчисляват тези загуби.

„В най-общия случай не трябва да си мислим, че те са нещо, което изтича отнякъде. Действително имаме изтичане на водни количества от дадена водоснабдяваща система, но в същото време имаме освен тези чисто физически загуби и така наречените търговски загуби, които се формират от това, че ВиК-операторите не могат да получат съответната възвращаемост в парични средства в резултат на кражби на вода, неточност на водомерите, неточно отчитане и редица други въпроси. От тази гледна точка ние, Българска асоциация по водите, която обединява в себе си редица корпоративни членове, каквито са ВиК-операторите, но наред с тях имаме и проектанти, строители, работещи във ВиК-сектора. Тези хора трябва да се съберат и да дискутират първо какво се разбира под този термин „загуби на вода“. Загубите на вода са големи и е необходимо да бъдат предприети и вкарани редица средства с подмяна на ВиК-инфраструктурата. Действително този проблем го има и той се явява именно от това, че в много случаи имаме остаряла довеждаща и разпределителна инфраструктура, която е необходимо да бъде подменена или реконструирана. Необходимите средства за цялостна подмяна на ВиК- инфраструктурата в България са от порядъка на 16 млрд. лв., които са огромна сума. Една от целите е намаляването на загубите на вода, които са показател за ефективността на ВиК-инфраструктурата.“

Според експертите българската ВиК-инфраструктура е съизмерима с тази на развитите европейски държави. ВиК-тръбопроводите покриват цяла България.

Но много от тръбопроводите са амортизирани, тъй като са влезли в експлоатация през 60-70 години на миналия век и са азбестово-циментови. Течовете се образуват, когато уплътненията между отделните конструкции се износят.

Именно с това първо трябва да се заемат тези специалисти във ВиК-ведомствата по места. Да установят откъде докъде са старите инсталации, които подлежат на незабавен ремонт или подмяна.

Оказва се, че най-голям си остава проблемът с така наречените „търговски загуби“, които буквално могат да се нарекат и кражби. Пример за справяне с този проблем, експертите дават със Софийска вода. Там борбата с „търговските загуби“ е особено ефективна. Използват се практики за анализиране профилите на потребителите. Влагат се финанси в устройства, които се използват в силно развитите западноевропейски страни, наречени „устройства за умно измерване“. Това е довело до намаляване на кражбите в София.

Специалистите разгледаха въпроси, свързани с водомерното стопанство. Особено наболял проблем там се оказа, че на много места водомерите са преоразмерени и не отчитат цялото количество използвана вода.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер