Вторник, 04 Яну 2022
    
Бургас Общество

Бургас е първенец по „Патронажни грижи“ в България

  30.09.2021 15:18  
Бургас е първенец по „Патронажни грижи“ в България

360 души ползват услугите по проекта „Патронажна грижа +“, 

Янчо НИКОЛОВ

 

Общо 360 възрастни и самотни хора или хора с увреждания ползват ежедневно безплатните социални услуги по проекта „Патронажна грижа +“, осъществявани от Домашния патронаж в Бургас. Това сподели днес нейният управител Валентина Станкова на среща с журналисти, на която бяха представени целите, дейностите и резултатите по проекта.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни  грижи за възрастните хора и лица с увреждания, чрез услуги в домашна среда.

„Най-големия проблем в тази област е с възрастните хора, които трудно се разделят с домовете си. Сега, когато тези институции се деинституционализират, бъдещето на социални грижи ще се насочи в посока , социални  грижи за тях, в домашна среда. Там където им е домът“, обяви Валентина Станкова.

Проектът цели и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавните дейности  в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с Ковид -19.

Той предвижда подкрепата за осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на лицата, които са застрашени от корона вируса.

Чрез него се осигурява и привежда в изпълнение допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с Ковид – 19 и предоставянето на патронажни  услуги в извънредна обстановка за задоволяване потребностите и нуждите на най-уязвимите социални групи.

Проектът предвижда развитие в две направления: „Патронажни грижи“ и „Превенция на Ковид 19    в социалните услуги, делегирани от държавата дейности.“

Програмата е предвидена да се реализира на сто процента в периода  12.04.2021 година, до  12.04.2022 година.

„Община Бургас, е една от най-активните и първенец в страната , в дейностите по социални проекти за хората от уязвимите групи.  Проектът е изключително успешен“, обяви Йорданка Ананиева.

„В първата си част „Патронажни грижи“ проектът има 5 под направления. Патронажни грижи не обхващат само физическите нужди на възрастните и хората с увреждания, но и психическите. Една изключително полезна услуга, към която първоначално гледахме скептично. Сега психолозите не достигат и ще назначим още един. Целта  е справяне със самотата. Най-вече са уязвими възрастните, но засяга и хората с увреждания. Нашата психологическа помощ, е подкрепяща, не заместваща. Ние подпомагаме близките, не ги заместваме“, заяви Валентина Станкова.

Програмата предвижда пакет услуги, като куриери за пазаруване на храни и лекарства, рехабилитатори за раздвижване след травми и инсулти,санитарно обслужване от домашни санитари, които ще къпят, обличат,хранят и поддържат хигиената в жилищата на потребителите. Нуждаещите се от социални грижи, ще имат на разположение мобилен лаборант за вземане на кръв, осигурени консултации с лекар специалист, при нужда, медицински сестри, които ще им измерват кръвно налягане, захар, ще бъдат връзка с личния лекар на нуждаещият се. Социалното консултиране ще преценя нуждите и потребностите на всеки един пациент, както и психологическото, което ще предотвратява депресии, психо-атаки, суицидни мисли.

Към настоящият момент капацитета който се финансира  е предвиден за 241 души. „Желаещите заради многофункционалността  на програмата са много. Опитваме се да не връщаме хора. Да поемаме повече потребители. Засега сме се „пренаселили“ с 360 човека. Опитваме се да бъдем много гъвкави, но графиците са претоварени. Например медицинска грижа получават 222 лица. Особено сега в Ковид обстановката, сестрите са незаменими“, заявява управителката Станкова.

Относно персоналите и професионалните качества Валентина Станкова е категорична:

„Абсолютно обучени 165 човека на разположение. Готови сме за всякакви предизвикателства. Осъществяваме дейности по направление „Супер визии на персонала“. По време на на тях, всички специалисти се събираме за да обсъдим даден проблем, кризисно положение, по професионални теми. Така  взетите решения са изпипани от всякъде. Работим върху това, как да се справим със синдрома „Бърнау“, засягащ възрастните хора. Супер визии са ежемесечни със специалисти, но сме предвидили да включим и останалия персонал. Това направление сме развили до съвършенство и сме пример в цялата страна“

Професор Севдалина Турманова председател на Общински съвет-Бургас изказа своите адмирации към социалните служители. Подкрепяйки тезата на управителката Валентина Станкова, професор Турманова заяви: „Бях на една конференция по тези въпроси в Албена – Варна. Всички от страната хвалят Бургас за постиженията му в социалната сфера,

След което увери присъстващите експерти и специалисти от „Социални грижи“, че винаги могат да разчитат на гласовете на общинските съветници, когато се касае за благородна кауза.

За евентуалното влошаване на ковид обстановката и карантиниране на някои пациенти Валентина Станкова отсече:

„Ще закупим компютри и лаптопи по проекта и ще поддържаме и онлайн връзка с пациентите, ако се наложи. Но компютърни технологии ще са нужни и ние ще ги подсигурим“.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини