Петък, 31 Дек 2021
    
Бургас

Официално! Целият „Лазур“ стана „зелена зона“

  28.09.2021 11:20  
Официално! Целият „Лазур“ стана „зелена зона“

Георги РУСИНОВ

 

Официално преди минути Общински съвет – Бургас прие поредно разширение на платена зона за паркиране в морския град. Става въпрос за последната част от жилищния комплекс „Лазур“, която не бе част от „зелена зона“. С предлаганата от администрацията докладна записка и приемането й, това вече е факт.

Разширението касае района, заключен между булевард „Демокрация“ от улица „Копривщица“ до улица „Васил Петлешков“, улица „Васил Петлешков“, улица „Панайот Волов“, улица „24-ти Черноморски пехотен полк“ от улица „Панайот Волов“ до улица „Копривщица“ и улица „Копривщица“. Там ще бъде създадена нова Подзона Зелена – 6. В нея ще бъдат обособени паркоместа, с въведен режим на платено паркиране.

За прилагането на промените в Наредбата ще са необходими около 50 000 лева, посочва кметът в докладната. От тях 26 000 лева ще отидат за два нови автомата за самотаксуване, за пътни знаци – 16 600 лева, за тръби за знаци – 3 700 лева и за боя за маркировката – 3 100 лева. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на ОП „Транспорт“.

Темата „зелена зона“ и булевард „Демокрация“ предизвика дебати сред местните парламентьори. Общински съветници от опозицията в лицето на ДБГ – Манол Тодоров и Стоян Грозев, БСП – Георги Спасов и Христо Панайотво и СЕК – Красимир Калудов повдигнаха въпроси около необходимостта на разширението и „ефекта на доминото“, до който се стига след всяко ново включване на улици в платените зони.

Директорът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев обясни, че това разширение се предлага заради живеещи в района, които бяха и протестиращи срещу ремонта на булеварда. Въпросните жители на „Лазур“ поискаха от администрацията да могат да паркират пред домовете си, които остават извън обхвата на „зелена зона“. Иначе разширение в тази част не е била планирана от администрацията, посочи още той. Рунчев напомни, че автомобилният трафик в града многократно се е увеличил. За справянето с проблема с паркирането общината предлагала алтернативни решения, но бургазлии не ги искали. Става въпрос за многоетажните паркинги, които на няколко пъти бяха предлагани от Община Бургас в „Лазур“ и „Възраждане“, но местните бяха твърдо против.

Опозицията попита и дали се броят хората, които са против въвеждането на „зелена зона“, а не само тези, които искат.

Георги Митев от СДС, който живее точно в този район призова да не се правят политически изказвания, когато става въпрос за комфорта на хората. Той добави и че множество фирми с техни автомобили всекидневно затапват улици в района. С въвеждането на „зелена зона“ това ще спре и гражданите ще са улеснени, поясни Митев.

Заместник-кметът Красимир Стойчев отчете, че приходите от двете платени зони за 2020-а са 3.14 милиона лева от „синя“ и 343 хиляди лева от „зелена“, докато разходите са около 1 милион лева. Стойчев посочи още, че приходите отиват изцяло за поддръжка на улиците в града.

За това дали съседният жилищен комплекс „Зорница“ ще бъде включена в „зелена зона“, от администрацията отговориха, че изобщо не се планира въвеждане на платено паркиране там.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов честити на бургаските пенсионери
  01.10.2021 11:12      

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отправя най-сърдечен поздрав към всички бургаски пенсионе