Събота, 25 Дек 2021
    
Общество

Църквата без официално становище за COVID-19 и ваксините

  21.09.2021 10:52  
Църквата без официално становище за COVID-19 и ваксините

Мерките в храмовете са „железни“, по въпросите, свързани с вярата, още няма яснота

 

Янчо НИКОЛОВ

Българската православна църква се държи много по-адекватно и достойно от много светски институции. Докато държавните институции излизат с половинчати и противоречиви мерки в ковид-пандемията, църквата остана вярна на призванието си. България беше една от малкото държави в Европа, в която храмовете не затвориха врати, като така се избегнаха сътресения и травми във вярата и миряните.

Видно е, че главната отговорност пада върху държавните институции, но адекватен е въпросът, каква роля играе духовенството в лицето на църквата, в ковид-кризата. Какво е становището на Светия синод спрямо самата ковид-инфекция и ваксините.

По повод предпазването от инфекция, миналата година Синодът наложи в църковните храмове „железни мерки.“

„Те важат и тази година, но официално решение за ковид-инфекцията и ваксините все още няма,“сподели отец Севастиян – архиерейски наместник в Бургас на Сливенския митрополит.

Според него официалното становище се бави заради преценката на архиереите по места. Когато всички достигнат до решение, те ще го изложат, а от там Светият синод ще вземе генерално решение. Кога обаче ще стане това, отец Севастиян не знае.

„Към настоящия момент становището за ваксините е оставено на светите отци, да направят личен избор. Който иска да се ваксинира, е въпрос на негов личен избор. Има много свещеници в Бургас, които са ваксинирани. Но има и много, които не са,“ казва архиерейският наместник.

На въпрос на репортер от „Черноморски фар“ дали лично той е ваксиниран, отецът не пожела да отговори.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може