Вторник, 14 Дек 2021
    
Бургас

Родители: Имунизацията в училища повдига дискриминационни въпроси

  15.09.2021 13:42  
Родители: Имунизацията в училища повдига дискриминационни въпроси

Георги РУСИНОВ

 

Ваксинацията на персонала в училищата повдига дискриминационни въпроси. Това мнение изрази пред „Черноморски фар“ бургазлийката Юлияна Мръчкова, която е председател в Обществените съвети на ОУ „Антон Страшимиров“ и Немската езикова гимназия „Гьоте“.

„Нещо важно, което е вмъкнато в насоките, е че при 70% ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал в едно училище, МОН предоставя свидетелство за принос към опазване на общественото здраве. Това е дискриминация в училищата, вземайки предвид различните виждания на хората по отношение на ваксините и личното им право. Не трябва да се злоупотребява като форма на задължение. Това не е проект, програма или иновация, а лично решение на всеки българин“, аргументира се тя.

Иначе родители, деца и учители са обнадеждени за присъствена форма на обучение, посочи Мръчкова.

„Присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и за социализацията на учениците. Директорите и педагогическия персонал ще са поставени отново пред трудна задача и вземат решения каква форма на обучение да прилагат във всеки един момент по зелен, жълт, червен или тъмночервен сценарий. Тези сценарии са подробно описани в така наречените насоки от 08.09.2021г., в които се явяват безброй много задължения за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка в училищата. Такава насока/задължения има и за детските градини от 31.08.2021 г. Тежка ще е процедурата за изпълнението им. На директорите се пада отговорността с ограничените бюджети да организират в максимална степен всичко, като обезпечаване на учители и ученици с технически средства, интернет за провеждане на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), подобряване материалната база и други. Надяваме се паричните остатъци от онлайн обучението, за които се говори и пише, да бъдат правилно разпределени на училищата по ясни и точни критерии. Разчитаме  на Община Бургас да стартира изпълнението на проекти по материална база, а не някои училища да се закърпват с остатъци от бюджетни средства и спонсорства“, подробно коментира родителят на двама ученици.

Като председател на горепосочените Обществени съвети Мръчкова поздравява всички учители, ръководители и ученици за успехите им и пожелава ползотворна учебна година.

„ОУ „Антон Страшимиров“ от юни 2021 година отново е иновативно за срок от три години, а Немска езикова гимназия „Гьоте“ успяха със средства по Национална програма да направят основни ремонти в немалко стаи в училището. Успеваемостта им е голяма и заслужават адмирации“, завърши бургазлийката.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов: Скъпи ученици, очакват ви прекрасни дни, интересни знания и нови приятели!
  15.09.2021 10:50      

Скъпи ученици, Уважаеми преподаватели и родители,   Първият учебен д