Вторник, 19 Oct 2021
    
Бургас

Огнеборците отбелязват професионалния си празник с редица събития

  10.09.2021 11:29  
Огнеборците отбелязват професионалния си празник с редица събития

„Черноморски фар“ вади от архива снимки от големи пожари през годините

 

Георги РУСИНОВ

 

Огнеборците от областта ще отбележат професионалния си празник 14-и септември със „Седмица на пожарната безопасност“. Тази година тя ще се проведе в периода от 13-и до 19-и септември, съобщават от РДПБЗН-Бургас.

Организаторите са предвидили множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар.

В празничния ден освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

При провеждането на официалните мероприятия РДПБЗН-Бургас ще спазва приетите противоепедимични мерки, въведени със заповеди на министъра на здравеопазването.

Огнеборците тази година са предприели интересна инициатива. Бургаските медии, отразявали големи пожари през годините ще предоставят архивни кадри на РДПБЗН-Бургас. Фотосите ще бъдат изложени в сградата на Пожарната, а с тях се предвижда да бъде направен и кратък документален филм. Столетникът „Черноморски фар“ през годините е отразил множество огнени стихии, някои от които за съжаление и с човешки жертви. Изданието ни също ще се включи в инициативата на огнеборците и ще предостави архивни кадри.            

 

История

 

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 година на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На Третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 година наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. град Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. град Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е свикан на 14 септември 1905 година в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и други въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По решение на Първия пожарникарски събор, тази дата  се отбелязва като празник на пожарните команди в страната.

През 1995 година с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията.