Сряда, 01 Дек 2021
    
Бургас

Новият общински кораб „Бургус“ вече е на вода

  01.09.2021 15:07  
Новият общински кораб „Бургус“ вече е на вода

Посрещнаха модерния катамаран с водни салюти

 

„Черноморски фар“

 

Новият общински кораб „Бургус“ вече е на вода, днес тържествено той бе посрещнат на Морска гара с водни салюти. Звучното му име „Бургус“ е измислено от специално жури. То означава кула.

На церемонията присъстваха областният управител  проф. Мария Нейкова, председателят на ОбС-Бургас-проф. Севдалина Турманова, заместник- кметовете на Община Бургас - Весна Балтина, Красимир Стойчев и Дияна Саватева, изпълнителният директор на Пристанище Бургас - Диян Димов.

„От днес нататък корабът „Анастасия“ си има другарче - този прекрасен катамаран „Бургус“. Сега ще имаме възможност да избираме дестинация, която да посетим по вода - лодкостоянка „Крайморие“, можем да се разходим до новото рибарско прстанище на Ченгене скеле, до остров Света Анастасия“, до пристанище „Сарафово“, каза заместник-кметът по евроинтеграция и екология  на Община Бургас Весна Балтина.

Кръстница на кораба стана олимпийската шампионка Стефани Кирякова, която му пожела попътен вятър, явно корабът ще е доста устойчив след като на златната Стефани й трябваха няколко опита, за да разбие шампанското в него, пошегуваха се присъстващи.

„Кръщавам те, Бургус, и те благославям да служиш дълго и вярно на бургазлии и на гостите на града. Нека слънцето, морето и вятърът бъдат винаги благосклонни към теб", бяха думите на златната кръстница.

„Щастлива и горда съм за оказаната чест. Надявам се всеки жител на града съвсем скоро да има възможност да посети новия кораб и да се порадва на Бургаския залив“, допълни Стефани Кирякова.

Областният управител проф. Мария Нейкова пожела попътен вятър и светло небе над новия кораб.

 „Бургус“ е с алуминиев корпус, дълъг е 20 метра, а е широк 8 метра, може да се движи с 25 км/ч, предназначен е за 100 пасажери, има автоматизирана система за навигация, както и соларна система, която дава повече от 20% от електричеството на кораба. С това той ще допринесе за изпълнението на екологичните стратегии и Плана за устойчива мобилност на Общината, защото ще бъдат спестени много емисии. 80% от компонентите по кораба са изработени от български фирми“, поясни зам.-кметът Весна Балтина.

Корабчето беше предадено на Община Бургас от изпълнителния директор на корабостроителната фирма Светослав Стоянов и от капитан Андрей Станев, мениджър на проекта.

Очаква се до дни след като получи регистрация от Морска администрация, „Бургус“ да започне турове по маршрутите и разходки в залива.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт