Сряда, 01 Дек 2021
    
Крими

Полски полицаи отчетоха висока дребна престъпност в Слънчев бряг

  01.09.2021 12:57  
Полски полицаи отчетоха висока дребна престъпност в Слънчев бряг

Високи нива на дребната престъпност в българския курорт Слънчев бряг констатира в официално изявление говорителят на Главната комендатура на полицията инспектор Мариуш Чарка, цитиран от полската телеграфна агенция ПАП. На 31 август приключиха командировките на полски полицаи, изпратени да подпомагат колегите си от националните полиции на България и Хърватия в курортите с най-много туристи от страната над Висла.

През август по покана на българската страна заради повишения брой полски туристи у нас на територията на Слънчев бряг по споразумение между главния комендант на полската полиция и главния секретар на българското МВР били изпратени двама полски полицаи. Смята се, че в курорта годишно почиват ок. 100 хиляди поляци.

Заедно с българските си колеги из курорта патрулирали  – щабен сержант Патрик Хмарич от Олщин и ст. сержант Камил Стирна от Краков. В задачата им влизало участие в контролната дейност, предприемана по отношение на полски граждани в курорта, както и предоставяне на всестранна помощ за подкрепа на полските граждани, почиващи в България като добре пазена от своята държава и изискваща безусловно спазване на чуждото законодателство по отношения към нейните представители нация.

След края на мисията си на 28 август командированите обобщили, че като цяло не са констатирани проблеми с участието на полски граждани. Според наблюденията на полските ченгета обаче нивото на дребната престъпност в този курорт е много високо. „Забелязали и също така доста специфичен подход към текстовете на Закона за движение по пътищата, които, както се изразили поляците, били прилагани доста избирателно.“ – допълва говорителят на националната полиция във Варшава.

В полскоезичните форуми на тема България, Слънчев бряг, Златни пясъци и морските ни курорти през сезона се появяваха съобщения за кражби на пари и документи от хотелски стаи, а сблъсъкът на полски туристи с местното право са основно по линия на нарушаване на обществения ред.

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт