Неделя, 26 Дек 2021
    
Крими

Изправиха Рагевски пред съда и за убийството на брокерката Бахлова

  31.08.2021 16:46  
Изправиха Рагевски пред съда и за убийството на брокерката Бахлова

Георги РУСИНОВ

 

Обвиненият в убийството на 28-годишния Юмер Мехмед – Станимир Рагевски се изправи в съда и за убийството на брокерката Теодора Бахлова. Определеният като сериен убиец от Окръжна прокуратура – Бургас е обвинен и в смъртта на изчезналата от близо година брокера, чийто трупни останки бяха открити заровени в квартал 12 на Бургаски гробища. Останките от разчлененото тяло са били държани преди това в киселина. Необходими са били две ДНК експертизи от двама различни експерти, за да се докаже, че откритите накълцани части са именно на Бахлова. И трупът на Юмер Мехмед бе намерен разчленен в чували край бургаски квартал.

Към момента Рагевски на практика е обвинен в две еднакви престъпления. Затова и делото за взимане на мярка за неотклонение по случая Бахлова представлява съдебен прецедент. Може ли да се вземе втора мярка на един и същ обвиняем, след като вече му е наложена най-тежката – задържане под стража в друго обвинение? Това попита адвокатът нает от Рагевски по това дело – Живко Нейчев.

Според държавното обвинение – смисъл има. Прокурор Светослав Маринчев обясни, че са налице всички необходими предпоставки за налагането й – обосновано предположение за авторството на престъплението и доказателствата към момента – огледи, претърсвания за трупните части, ДНК експертизите. Според държавния обвинител има реална опасност Рагевски да се укрие или извърши друго престъпление при по-лека мярка. Това се извеждало от предишно осъждане на обвиняемия, където е лежал 5 години в затвора, които очевидно според прокурора не са оказали нужната превъзпитателна цел. Бе определен като буен характер. Рагевски има и две висящи досъдебни производства срещу себе си – това за убийството на Юмер Мехмед и второ, което е в съдебна фаза за документни измами. Според прокурор Маринчев НПК не предвижда налагане на различни мерки на един и същ обвиняем. Държавният обвинител добави още, че тежест носи и начинът, по който е опитал да прикрие престъплението – разчленяването. Рагевски тепърва щял да трябва на разследващите органи, затова прокурорът поиска постоянното му задържане в ареста.

Адвокат Нейчев заяви, че не е съгласен с част от изказването на държавния обвинител, но се съгласи, че делото е в много начален етап. Според него не са налице опасност да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като вече е задържан под стража в другото дело за смъртта на Юмер Мехмед. Защитникът на Рагевски посочи, че в дело за взимане на мярка за неотклонение е без значение начинът на извършване на престъплението и колко буен бил по характер. Адвокатът заяви, че не знае дали е процесуално допустимо да се налага втора мярка за неотклонение.

„От 4 дни е обвиняем по това дело и е без мярка. Има ли смисъл от друга?“, каза адвокат Нейчев.

Рагевски остана безмълвен. Поясни, че е съгласен с доводите на адвоката си и ще се съобрази с решението на съда. Отказа да коментира и извън залата каквото и да е пред съдебните репортери. Адвокат Стоян Петров, който бе служебен защитник на Рагевски заяви пред медиите, че клиентът му е смачкан. В зала Петров бе освободен от обвинения в две брутални убийства с последвали разчленявания.

В 17:00 часа Окръжен съд – Бургас ще излезе с решение.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може