Понеделник, 29 Nov 2021
    
Крими

Бременната Мария се притеснявала от пастрока си, имал непрекъснати мераци към нея

  30.08.2021 16:38  
Бременната Мария се притеснявала от пастрока си, имал непрекъснати мераци към нея

Йовчо Стоянов със своя защитна теза пред съда: Гледал съм я повече от своите деца

 

Янчо Николов

 

Апелативен съд -Бургас остави в ареста пастрокът на бременната Мария- Йовчо Стоянов, който я уби по изключително брутален начин.

Според съда има достатъчно улики срещу обвинения в убийство мъж. Той няма постоянен адрес на местожителство и може да се укрие или извърши друго престъпление.

Решението бе взето на заседание в Бургаския Апелативен Съд, под председателство на съдия Благой Потеров и не подлежи на обжалване.

Днес в Апелативен съд -Бургас се гледа мярката за неотклонение на 44  годишният Йовчо Стоянов, той  бе доведен окован с белезници на ръцете и краката. Мъжът е от ямболското село Неделско и е обвинен в убийството на доведената си дъщеря 17 годишната Мария Христова, бременна с близнаци.

Момичето изчезна безследно на 12 август, а дни по- късно беше открито захвърлено в изоставен кладенец, в селото.

Мария е била бременна с близнаци в третия месец, а в хода на разследването беше установено, че е удушена.

Малко по- късно за деянието е обвинен 44 годишния й пастрок Йовчо, който живеел с майката на момичето на семейни начала и имали още две деца – момчета.

Йовчо е задържан с решение на Окръжен съд – Ямбол, а на днешното заседание в Апелативен съд -Бургас, той обжалва решението и поиска да излезе на свобода.

Като мотиви на подсъдимия, неговия адвокат Димитър Пчеларов изтъкна влошеното му здравословно състояние. Прекарана операция по отстраняване на далака – спленектомия,  както и няколко пневмонии.

Адвокат Пчеларов подчерта, че срещу Йовчо нямало безспорни доказателства, а само косвени от свидетели. Нещо което според защитата не може да формулира ясно становище за това, какво действително се е случило.

От прокуратурата са категорични – доказателствата сочат пастрока като извършител

Това заяви прокурор Чалъмова в своята пледоария към съдебния състав,

Тя обяви, че в хода на досъдебното разследване са разпитани 16 свидетели. Всички свидетелстват за странното и необичайно поведение на Йовчо в дните, когато Мария е изчезнала. Трима от тях са заявили, че Мария се опасявала от доведения си баща, заради постоянните му мераци и намеци за секс с нея. Те обяснили пред следствието, как момичето се е оплаквало от агресивното поведение и заплахите на пастрока си.

Прокурорката подчерта, че свидетелските материали и самото свидетелство на самия Стоянов в хода на разследването основават предположение, че именно той е убиеца. За това говорели и откритите белези от наранявания по тялото му, оставени от младата жена докато се е борела за живота си.

От прокуратурата настояха  обвинения  да остане за постоянно в ареста.

„Деянието което е извършил, е изключително тежко и се наказва със затвор от 15 до 20г, доживотен   или  доживотен, без право на замяна. При това лицето няма постоянно местожителство и въпреки че не е осъждано, може да се укрие, въздейства на свидетели и да извърши ново престъпление,“ мотивира се обвинението.

„Относно здравословното състояние на подсъдимия. Той спокойно може да бъде поставен под наблюдение и лекарски грижи  в ареста. Или да бъде приведен в специализирано затворническо болнично заведение. Освен това няма никакви доказателства, освен думите на подсъдимия и защитата, че лицето страда от някакви сериозни заболявания.“ категорична е прокурорката.

Защитата изказа версия пред съда, че задържания не могъл да представи документи, защото след неговото задържане роднините му избягали от селото поради страх от линч.

„Документите на Йовчо Стоянов са останали в къщата им на село и няма как да бъдат представени за момента. Ако някой от близките му отиде там, е заплашен от саморазправа. А при неговото състояние, оставането в ареста може да е пагубно. “заяви адвоката на Стоянов.

Съдът  даде думата на обвиняемия, които се примоли да бъде пуснат на свобода, защото имал жена и още две деца, а нямало кой да се грижи за тях.

„ Имам жена и две деца за които да се грижа. Само аз работя. Болен съм. Не съм убил Мария. Гледах я от 2 годишна. Даже повече отколкото другите си деца, защото само тя беше момиче,“изплака Стоянов.

След кратко прекъсване съдия Благой Потеров обяви решението:

 „Има достатъчно основания сочещи Йовчо Стоянов, като евентуален извършител. Мотивите на защитата не са достатъчно убедителни и подсъдимия остава за постоянно в ареста. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.“

 

 

 

 

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да има правителства, докато диктаторът Радев не бъде преизбран
  29.08.2021 13:40      

Уважаемата от мен сив кардинал Мария Капон говори за мен като диктатор. Ако имаше диктатура, щяхт