Неделя, 26 Дек 2021
    
Спорт

„Дея спорт“ сформира мъжки отбор, братя Братоеви повеждат тима

  26.08.2021 16:28  
„Дея спорт“ сформира мъжки отбор, братя Братоеви повеждат тима

20% от приходите от домакински мачове клубът дарява на онкоболни

 

Георги РУСИНОВ

 

Амбициозни планове си поставя ръководството на волейболния клуб „Дея спорт“. На официална пресконференция президентът д-р Александър Маджуров обяви, че от тази година клубът ще има мъжки отбор, който ще участва в първенството. Братята Георги и Валентин Братоеви ще са гръбнакът на тима. Треньор ще е Венцислав Симеонов. Президентът си е поставил за цел продължаване на развитието на юношеския спорт, с което досега клубът се занимава, като идеята е да не се губят перспективни играчи в бъдеще.

„Това е един вид рестарт на проекта, който започнахме през 2015-а. Извървяхме своя път, достатъчно деца минаха през нашата школа, като за тях всичко е било безплатно. Стигнах до извода, че губим деца, които или се отказват от спорта, или отиват в други клубове, тъй като ние нямахме мъжки. Затова закономерно дойде време и за тази следваща стъпка – да направим един силен мъжки отбор, а след време и женски, като ще продължим развитието на децата и юношите“, заяви д-р Маджуров.

Той призна, че екипът около него се е съгласил с визията му и ще работят поне наполовина за по-малко пари, отколкото са взимали, само за да му помогнат в амбициозния 5-годишен план. В момента в „Дея спорт“ има записани около 250 деца, като реално трениращите са 70-80. Ковид-ситуацията през последните две години също бърка плановете на Маджуров.

Иначе за новия сезон, клубът стартира с 15 играчи. Братя Братоеви са големите звезди, ще има и трима чужденци – руснак, американец и хърватин. Буквално преди дни отборът е събран и тренира. Д-р Маджуров посочи, че от видяното е обнадежден, че ще се сформира добър екип и клубът ще е атрактивен за гледане.

Треньорът Венцислав Симеонов добави, че амбициите са да се положи една база, която да се гради с годините.

„Искаме да сме нещо свежо и ново, да създадем един остров на нормалността във волейбола. Исках да съм сигурен, че ще създам отбор от единомислещи. Сигурен съм, че „Дея спорт“ ще е хубавото лице на българския волейбол. Преди началото на шампионата ще представим отборът, който е от 15 състезатели. С финансовия ресурс, с който разполагам, съм направил най-добрата селекция в България. Привлякох играчи, които се съгласиха да играят за по-малко от обикновеното им заплащане, както и такива, които искат да играят с братя Братоеви“, заяви той.

Президентът д-р Александър Маджуров обяви, че клубът ще има социална инициатива. 20% от приходите от домакинските мачове ще отиват за Онкологичния център в Бургас. Били са провокирани от благотворителен волейболен турнир на братя Братоеви. Освен това, хора с онкологични заболявания ще бъдат допускани безплатно за срещите на „Дея спорт“.

„Идеята, която има д-р Маджуров е нещо, което отдавна искаме да видим в България, но така и не се получава. Ще опитаме да градим отбор, както европейските грандове – от най-малките до най-големите. За да има бъдеще един отбор, а дори и националният – това е много важно. Друга причина, поради която приехме поканата, е да може да ни се чудят наши „приятели“ какво правим и защо и да звънят на треньора да го питат дали не е луд“, посочиха многократните шампиони на България.

Братоеви ще се изправят срещу бившия си клуб „Лукойл Нефтохимик“ през новия сезон. Ръководството пък е поискало, когато „Дея“ има домакински мач, „Лукойл“ да гостува и обратно.

„Така всяка седмица бургаската публика ще може да гледа волейбол“, заявиха те.

Преди новия сезон „Дея“ уговаря контроли с турските грандове „Галатасарай“, „Фенербахче“ и „Бурсаспор“, но заради ковид-ситуацията още нищо не е ясно.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може