Сряда, 24 Nov 2021
    
Бургас Спорт

Цанко Цанков: Плувният маратон в събота ще е нещо невиждано досега

  26.08.2021 10:26  
Цанко Цанков: Плувният маратон в събота ще е нещо невиждано досега

Георги РУСИНОВ

 

Плувният маратон „Порт- Бургас“, който ще се проведе тази събота, ще е изключително атрактивен и невиждан досега в България. Това увери организаторът – плувецът-рекордьор Цанко Цанков пред „Черноморски фар“. Заявките за участие са преминали 140, като освен от България, има участници и от още 5 страни – Германия, Люксембург, Дания, Финландия и Северна Македония. Очакват се евентуално румънци и гърци.

Цанков е сигурен, че броят им ще е още по-голям, тъй като и в деня на провеждането ще има възможност за записване за участие, а професионалните плувци обикновено се записвали в последния момент. Това ще стане в часовете от 13:00 часа до 15:30 часа.

„Цялата организация вече е готова за плувния маратон. Участниците със сигурност ще са повече, отколкото очаквахме. Ще бъдат обособени две зони на Морска гара. Първата ще бъде зоната за състезателите, където ще са разположени шатрите на нашите партньори и спонсори, които ще раздават голяма част от своите продукти на състезателите безплатно. За всеки ще има подаръци, стартови пакети. Отделно от това е обособена и представителна зона. Там ще се извърши награждаването на победителите. Тук ще са и официалните гости. Ще има зони, отделени и за публика. Сигурността се обезпечава с участието на МВР-Бургас, УКОРС и доброволци. Ще има спасители, които ще се грижат за безопасността на плувците“, обясни организаторът.

По думите на Цанков, това ще е един уникален маратон, защото е много атрактивен за наблюдение, плувците ще са в близост до брега, и второ – много добре е обезпечен логистично. За публиката ще има организирани игри от спонсорите на събитието, които са все топ български фирми в сферите си.

„Най-добре представилите се плувци при мъжете и жените ще бъдат отличени с финансови награди. Плувният маратон е с 2 дистанции – 2 и 4 хиляди метра, с общ старт. Целият маратон ще се проведе в акваторията на Морска гара. Стартът и финалът ще са от трафик кулата. Наградният фонд е 3400 лева. Към момента повече записали се са за 2 хиляди метра – по-късата дистанция. Много по-малко бяха тези, които са заявили участие за 4 хиляди метра. В последните 2 дни обаче се забелязва увеличаване в участниците в нея, тъй като това са вече основно състезатели и плувци с по-сериозни възможности“, посочи плувецът.

Самият Цанков три пъти вече е преплувал трасето тези дни. Казва, че като условия се доближава до плуването в басейн.

Организацията на самото събитие той определи като много сложна, тъй като е трябвало няколко различни институции да се координират помежду си.

„Нямаше да бъде възможно провеждането му без съдействието на Община Бургас, подкрепата и домакинството на Порт Бургас и помощта на ВМС, които са съорганизатори и участват с логистична подкрепа в плувния маратон. Трябва да изкажа благодарност и към Морска администрация, които издадоха всички заповеди за спиране на корабното движение в часовете на маратона. Благодарност и на МВР и УКОРС, които ще следят за безопасността“, заяви Цанков.

Във водата ще има пет плавателни съда, сред които два джета, две лодки и един катер на ВМС, които ще следят за безопасността на участниците.

Двама от тримата ни международни съдии са ангажирани за маратона. Единият ще е във водата, а другият на сушата. Според Цанков първият финиширал на дисциплината от 4 хиляди метра трябва да е за около час. След това започва да тече времето от 90 минути, в което останалите имат възможност да финишират. При изтичането им маратонът ще се обяви за приключил и ще се премине към награждаването.

За финал плувецът-рекордьор отправи покана към бургазлии и гостите на града:

„Каня всички бургазлии и гости на града в събота, в 16:00 часа, когато ще е стартът на плувния маратон. Ще си заслужава. В България досега не се е провеждал такъв маратон. Той ще е по примера на най-успешните маратони в света и ще е изключително атрактивно за наблюдение. Не е задължително хората да са професионалисти, за да участват. Всеки, който има умения и може да плува, е добре дошъл на този истински плувен празник на Бургас“.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И