Сряда, 24 Nov 2021
    
Бизнес Бургас

Бъдещата индустриална зона в Равнец може да получи пари от Плана за възстановяване

  25.08.2021 17:42  
Бъдещата индустриална зона в Равнец може да получи пари от Плана за възстановяване

Две идеи за новия парк

Георги Русинов

Две идеи стоят на дневен ред пред бъдещата индустриална зона „Равнец“. Първата е тя да се менажира от Индустриален логистичен парк под шапката на Индустирални зони-България, чийто принципал е Министерство на икономиката, втората идея е  терените на бившето летище Равнец да се развият от Икономическа зона „Тракия“-Пловдив. В момента от там изготвят предложение към Община Бургас, това каза пред министъра на икономиката Кирил Петков кметът Димитър Николов.
Днес на посещение в Бургас пристигна Петков, за да се  запознае с проектите около зоната.

„Добра работа сте свършили“, каза министър Петков. Според него за бъдещата зона може да се кандидатства и да се търсят пари от Плана за възстановяване и развитие. Средствата за инфраструктура на такива проекти пък могат да дойдат от Европейската инвестиционна банка. 24 млн. лева са нужни за нея в Равнец. Потенциалните инвеститори в зоната могат да получат средства, както  от Плана, така  и от Банката. Бъдещата зона ще се захранва и с фотоволтаици, стана ясно от думите на кмета, така че това е още един плюс за печелене на средства по линия на „Зелената енергия“, което бе одобрено от министъра, защото заводите там няма да плащат висока цена на тока.

„За мен беше важно да  вкараме пари от Плана в общини, които са ориентирани към бизнеса, на се избрани от Министерството. Да растат проактивните общини, които могат да привличат инвеститори.  Да се надяваме Парламентът да даде зелена светлина пред Плана за възстановяване.  Програмата работи за общините“, които са готови, каза още министър Петков.

През следващите две седмици екипи от Общината и МИ ще изготвят съвместен план за работа.

На представането на проекта присъства и общинският съветник Константин Бачийски, по чиято идея една част от зоната ще бъде предвидена за карго летище. Според министъра то има бъдеще ако има достатъчно товарооборот.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И