Петък, 19 Nov 2021
    
Бизнес Бургас

Заради високите цени: Все повече се купува „на зелено“

  21.08.2021 14:17  
Заради високите цени: Все повече се купува „на зелено“

 

Георги РУСИНОВ

 

Цените на апартаменти в Бургас продължават да скачат спрямо нивата си от 2020-а, показа проверка на „Черноморски фар“. Така например, ако до миналата година цената на квадрат за ново жилище в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ бе средно около 500 евро, то от тази вече масово е 550 евро. Впечатление прави и че цените в новообразувания център на комплекса са по-скъпи, спрямо останалите зони, отчитат брокери.

Сходни са цените и в друг бургаски квартал „Сарафово“. Заедно с „Меден рудник“, това са двете зони, в които строителството е най-активно. В центъра, „Възраждане“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“ офертите рядко падат под 100 000 евро за двустайни апартаменти.

Заради поскъпването на цените на апартаментите навсякъде се засилват броят на покупките „на зелено“, когато строителят продава сравнително по-евтино на купувача. Ако допреди години този метод се смяташе за рисков, то сега все повече бургазлии предпочитат да закупят апартамент „на зелено“, надявайки се всичко да е наред със строителството и да не се стига до сценария с Небостъргача в Меден рудник, а и други по-малки, но незавършени сгради.

В Бургас се наблюдава и друга интересна тенденция. Търсенето за жилищно строителство е голямо. Много е слабо обаче що се отнася за бизнес сградите и помещенията. От наш източник научихме, че един от големите строителни предприемачи в Бургас, в момента обмисля цяла нова сграда, която е предвидена за наемане и купуване на офиси, да бъде преустроена на жилищна. Причината – почти никакъв интерес от страна на бизнеса, а локацията е много добра. В съседство същият строител е издигнал и жилищна сграда, за която се говори, че масово е била изкупена „на зелено“.

Споменахме вече, че цените скачат нагоре и това променя пазара и тенденциите му. Защо обаче това се случва, въпреки трудностите покрай COVID-19?

Прeз пocлeднaтa гoдинa кaтo чe ли пaндeмиятa изигрa пo-cкoрo рoлятa нa кaтaлизaтoр, oткoлкoтo нa cпирaчкa зa пocкъпвaнeтo нa имoтитe, и в чacтнocт нa жилищaтa. Двaтa ocнoвни фaктoрa, кoитo oбaчe дoвeдoхa дo ръcт ca ниcкитe лихви пo ипoтeчнитe зaeми и дрacтичнoтo пocкъпвaнe нa cтрoитeлнитe мaтeриaли. Гoлямa част от pазxодите за стpоителство на нови сгpади и pемонт се ĸачват - сpедно 15% е yвеличението на стойността на pазxодите за стpоителство за целия ЕС, кoмeнтирaт aнaлизaтoри.

Други фактори са промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, което стимулира инвестициите в имоти. Данните за първото тримесечие сочат ръст в цените на жилищата с 3,2%, а спрямо същия период на 2020-а разликата е 7,5% в посока нагоре.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ева Кралева-Бахран: Мястото на безусловната Божия любов е почти празно
  16.08.2021 15:56      

  Ева Кралева-Бахран е родена в Бургас, където завършва Музикална гимназ