Сряда, 17 Nov 2021
    
Бургас

ВИК-Бургас чака пари от държавата за водното трасе към Димчево

  19.08.2021 15:18  
ВИК-Бургас чака пари от държавата за водното трасе към  Димчево

Инициативен комитет от с. Димчево поискаха подкрепа от областния управител за разрешаване на проблема им с питейната вода

 

Представители на инициативния комитет и кметският наместник на село Димчево Елена Атанасова поискаха среща с областния управител проф. Мария Нейкова. Повод за срещата е търсене на съдействие от държавата за разрешаване на дългогодишния проблем с питейната вода в населеното място. За търсене на решение и удовлетворяване искането на жителите на Димчево проф. Нейкова покани на срещата зам.-директора на ВиК-Бургас и зам.-кмета по строителство към Община Бургас Чанка Коралска, съобщиха от Областна администрация.

Експертно те поясниха, че по отстраняването на този проблем се работи от няколко години и тъй като се преминава през проектиране, съгласувателни административни процедура, както и планиране и финансиране на проекта отнема повече време. Зам.-кметът Коралска поясни, че проектът за нормализиране на водоснабдяването в този район се състои от три етапа: първият етап включва докарването на вода до с. Маринка; вторият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица, като трасето е над 4 км.; третият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Твърдица до с. Маринка. От ВиК-Бургас поясниха, че първият етап е приключен, по втория етап е стартирала процедура по избор на изпълнител и надзор на обекта. Средства за втория етап има осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ EАД на ВиК-Бургас. За третия етап, за който ще се изгради 7 км. трасе от с. Твърдица до ползвателите на с. Димчево предстои проектиране, вадене на разрешително за строеж и осигуряване на финансиране, както и някои допълнителни административни процедури.

Областният управител получи уверение от Община Бургас и от ВиК-Бургас за бързо придвижване на административните процедури по компетентност и увери представителите на инициативния комитет, че още в началото на следващата работна седмица ще придвижи преписката до компетентните органи в Министерски съвет и "Български ВиК холдинг" EАД за отпускане на финансиране, така че да се приключи с втория етап и да се даде възможност за стартиране на последния трети етап, с който ще се изгради водозахранване от с. Твърдица до с. Димчево.

В средата на седмицата Инициативният комитет от селото обяви, че в неделя ще затвори главния път до "Пода" към Южното Черноморие заради проблема.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ева Кралева-Бахран: Мястото на безусловната Божия любов е почти празно
  16.08.2021 15:56      

  Ева Кралева-Бахран е родена в Бургас, където завършва Музикална гимназ