Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

До 100% по-скъпо електричество ще плащат хотелиери

  15.08.2021 17:46  
До 100% по-скъпо електричество ще плащат хотелиери

Икономиите и повишаване на цени в края на сезона не са вариант пред тях

Новите договори на свободния пазар – без фиксирани цени

 

Георги РУСИНОВ

 

До 100% по-скъпо електричество ще плащат хотелиери. „Черноморски фар“ се свърза, както със собственици на малки семейни хотели, така и с такива на по-големи. Общото при всички е, че цените за ток скачат, като при всички са с почти 100% по-високи. Заради така създалата се криза със скъпия ток, фирмите доставчици на свободния пазар масово искат преподписване на договори със своите клиенти, като фиксираните цени са аут.

„Аз имах договор с фиксирана цена, който беше до 9 септември, но тези дни преподписах анекс, с който започва от 1 август. Сега вече тарифата не е с фиксирана цена. Фирмата, с която бях подписал са коректни. Имаха резерв, който изхабиха, защото никой не е очаквал, че толкова бързо ще поскъпне тока с толкова много. От колегиална гледна точка подписах с тях, защото те пък работиха на загуба, за да си изпълнят договора към мен“. Това заяви пред наш репортер бургаският общински съветник и хотелиер Юлиян Кулев.

Собственикът на хотел „Чиплаков“ в града каза, че още не е усетил удара, който очаква всеки с повишаването на цената на тока. 

„Напрежението назрява, защото на базата на тока всичко останало също тръгва нагоре. Токът е необходимост за всеки един бизнес, независимо дали той е малък, среден или голям. За съжаление обаче бизнесът не може да влияе върху ценообразуването на електроенергията, защото няма как. Единственото, което можем да направим е протести, които между другото скоро се очакват. Работодателските организации ще организират такъв, а може би синдикатите ще ги подкрепят, защото са застрашени и работни места, и заплатите на хората“, посочи Кулев.

 

Ако не протест, какво?

 

Вариантите за справяне с последствията от скъпия ток са няколко, но нито един не е удобен, лесен и прецизен за хотелиерите.

„Имаме няколко варианта, които можем да приложим като потърпевши. Първото, което може да се направи е да се вдигнат цените на нашите услуги, което по принцип не е добре за клиента, което пък за нас ще доведе до отлив на гости, респективно и на оборот. Разходите за ток ще си останат същите, защото трябва да поддържаме тези обекти.

Другият вариант, който можем да приложим е икономията. В кръга на шегата, баба ми навремето редовно вървеше след мен и изключваше бойлера, лампи. Това винаги ме е дразнило. Сега ще трябва ние да вървим след хората и да гасим осветлението.

От тук стигаме до третия вариант – алтернативните източници на енергия, които могат да помогнат, без да правим икономии. Това са енергоспестяващи крушки, LED осветление, уреди с по-малко разход на енергия, инсталиране на слънчеви батерии, които икономисват от отоплението на водата, фотоклетки в общите части. Газ, пропан бутан също са варианти, но и при тях цените вървят нагоре. А за да сложиш една инсталация на природен газ в хотел иска голям ремонт, който не е евтин, както и самото съоръжение. Така че човек като си направи сметката във времето напред, пак се примирява с цените на тока“, обясни хотелиерът.

Най-важно обаче според него е държавата да има инструменти, с които да помага на бизнеса, защото много от големите производства търпят огромни загуби.

„На базата на това увеличение ще скочи и инфлацията. Сметките ще скочат с минимум 60-65%. Никак не е малко това. Най-важното в момента е да се регулира пазара“, каза още Кулев.

Негова колежка общински съветник и хотелиер, но в Приморско – Ваня Андонова, коментира, че вече има разлика в сметките за юли, когато имаше друго повишение на тока. Тя е платила с 40% повече, отколкото през юни.

„Факт е, че има огромна разлика спрямо миналата година. Увеличенията са може би до 100%. Ние сме на свободния пазар от 2011-а година и разликата е осезаема. Фирмата, с която работя е много толерантна и никога не са злоупотребявали с клиентите. Въпреки това ни уведомиха, че няма как да устоят на това увеличение от НЕК. От 90 лева, тарифата стана почти 200 лева за мегаватчас“, заяви тя.

Според нея сега по-важно е какво ще предприеме свободния пазар и кой ще предложи най-ниската цена, за да може останалите да се регулират спрямо нея.

„Много дружества уравняват и правят средно претеглена цена. Никой не си позволява да подписва договори с фиксирани цени. Има някакви клаузи, които променят цената дори в рамките на годината. Не знам дали ще се подобри към по-добро ситуацията, не мога да коментирам. Като цяло всичко има увеличение в цените. Със сигурност ще има промяна в по-горните стойности, инфлация, криза“, обясни Андонова.

„Този скок на тока в разгара на сезона няма да доведе до нищо хубаво наесен, когато туристическият бранш ще прави отчет на сезона и ще брои приходите си“, сигурна е тя.

„Хората в туризма са си направили някакви пакетни цени, които са до края на сезона. Доста преди сезона призовах колегите от Туристическата камара много сериозно да си прегледат цените, които предлагат, защото инфлацията ще изяде това, което ще е в края на сезона. В началото започваме на едни цени и разходи, които обаче в края на сезона са различни. Предполага се, че летният курорт издържа местното население през зимата. Според мен тази зима ще е трудна за всички. Иначе е хубаво, че има сезон, поне засега. Наесен ще броим пилците“, каза още хотелиерът.

За периода от 1 юли до 22 юли собственикът на малък семеен хотел Ангел Божидаров е платил 800 лева. За останалите 9 дни според него ще плати още 400 лева, което сравнено с миналата година по същото време е почти двойно повече.

„Юни също платих много и затова реших да сключа договор. Той е за една година. Никой не прави по-големи договори, тъй като никой не може да знае какви ще са промените в тарифите. Очевидно обаче се усеща голяма разлика“, сподели Божидаров.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може