Събота, 25 Дек 2021
    
Бизнес

Ядем испански, турски сафрид по крайбрежните капани

  14.08.2021 11:23  
Ядем испански, турски сафрид по крайбрежните капани

Българският удря 12 лева за кило, порцията на вносния е от 7 до 8 лева

Весела ГОРАНОВА

Ядем испански,  турски  и дори гръцки сафрид по българските курорти, по крайбрежни капани и ресторанти. Сафридът е от „Метро“ и няма нищо общо с черноморския, но на едро е по 5 лева. От няколко дни ресторантьорите са в шок, защото той е свършил, така че е възможно да изчезне и по капанчетата като асортимент.
„В момента не предлагам сафрид, защото нашият е много скъп“, заяви бургаски ресторантьор за „Черноморски фар“.
Испанският и турският сафрид дават възможност за по-нормална цена за клиента. Порцията пържена риба от него излиза между 7 и 8 лева за 200 грама.

Българският сафрид се предлага на рибните борси и магазини между 10- 12 лева. Такава е цената и на пристанищата в Созопол, Черноморец.  Не е възможно да се купува за заведения, тогава една порция би отишла на 15 лева. Нещо, което потребителят надали ще понесе. Остава само за частна консумация в кухнята, ако решите да го пържите.

Високата цена на черноморския сафрид рибари обясняват с това, че го няма в морето или пък е малко количество, но пък е пресен, а не замразен.

Преди няколко дни собственици на капани се оплакаха, че са изчезнали и българските миди.
Вчера на пазара „Краснодар“ вече ги имаше между 4 и 5 лева.

Цацата все още се намира и тя е между 3 и 4 лева за килограм.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може