Неделя, 26 Дек 2021
    
Любопитно Малко Търново

Три жени спасиха рядка икона в село Бръшлян

  08.08.2021 11:46  
Три жени спасиха рядка икона в село Бръшлян

На нея са изобразени заедно Богородица, Христос и свети Димитър

Баба Ванга пращала хора от региона в местната църква за молба, спасение и опрощение

 

Георги РУСИНОВ

 

Село Бръшлян е едно от най-красивите места в мистична Странджа планина. Още щом човек стъпи в него усеща как навлиза в една отминала епоха. Селото е известно с това, че е с най-много запазени стари къщи, представители на странджанската архитектура между XVIII и XIX век. Обявено е за архитектурен резерват. Тук се намира и една от най-старите запазени църкви в Странджа – „Св. Димитър“. Именно с нея и светецът е свързана историята на три жени по време на посещение в Бръшлян.

Юлияна Мръчкова, Яна Николова и Гергана Георгиева по време на гости в странджанското село решават да посетят църквата, която е една от местните атракции.                                                                                                                           Тогава разбират за изключително ценна и рядка икона, която се намира в женското отделение на църквата. На нея са изобразени заедно Богородица, Христос и свети Димитър. Иконата е в много лошо състояние, но самият допир до нея и енергията, която излъчва, категорично подтиква Юлияна, Яна и Гергана към решението, че трябва да помогнат за реставрацията й.

Иконата преди и след реставрацията

„Още като я погледнахме тази икона и решихме, че ще трябва да помогнем с реставрацията й. Така го усетихме. Яна дори сподели после с нас, че седмици наред й е била в съзнанието. Иконата е много ценна, защото свети Димитър обикновено е изобразяван сам на икони, а тук е с Богородица и Христос. Хората не знаят колко стара е тя. Иконописците ни казаха, че такава не са виждали досега и е възможно да е единствена по рода си. Затова и на самите тях им отне повече време да я реставрират. Лицата бяха доста увредени. Сега след реставрацията са леко щриховани“, обясни пред наш репортер Юлияна Мръчкова.

Не е ясно как точно и от какво е пострадала иконата, или е просто продукт на стихиите. Преди църквата да бъде възстановена през 2002-а, не е била в добро състояние. 8 години отнема възстановяването на „Св. Димитър“ в Бръшлян.

„Предполагаме, че с времето и поради лошите условия в църквата се е случило така с иконата. Затова получихме разрешение от църковното настоятелство и след реставрацията иконата е като нова и се намира отново в женското отделение на „Св. Димитър“. Интересното за тази църква е, че тя се отличава от останалите с това, че има два входа – за мъже и жени. Доколкото ми е известно, има само още една такава в Родопите. В самата църква пък олтарната маса е върху мраморен фундамент с надпис на Бог Дионис. Това показва връзката с траките и древните им царства по нашите земи. Църквата има изключително силна енергия. Не случайно местни ни споделиха, че Баба Ванга е пращала хора от региона, които са търсели помощта й именно в тази църква за молба, опрощение и спасение“, продължи бургазлийката.

След реставрационните дейности трите жени се връщат с иконата в Бръшлян. Местните жители ги посрещат топло и сърдечно. Понеже навесът на църквата е паднал малко след възстановяването й, срещата е в местното читалище. Бабите са организирали пълна програма с танци, разкази и трапеза с вкусни и традиционни ястия. Има и много млади хора, които покрай вълнението на бръшлянци се запознават с историята на иконата и реставрацията й и дори отиват в църквата, за да я зърнат.

„Много са мили местните хора. Не очаквахме чак такова посрещане. Ние просто решихме да направим едно добро, което надяваме се, ще остане не само в нашите сърца и души, но и тези на местните. Една възрастна жена, докато бяхме в църквата сподели, че ни вижда с ореоли на главите. Дори и след официалното събитие, хората искаха да посетим къщите им, да си поприказваме и пием кафе“, емоционално разказа Юлияна.

Тя, Яна и Гергана са категорични, че и занапред ще помагат на странджанското село, където са оставили малка част от себе си под формата на реставрирана рядка и ценна икона.

„Липсата на навес е проблем. От църковното настоятелство ни споделиха, че попът на Малко Търново е неоткриваем. Нямат дори и печат. Затова трите мислим да се заемем с направата му, спазвайки всички изисквания“, завърши Юлияна.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може