Сряда, 03 Nov 2021
    
Созопол

Паркирането по Южното Черноморие-ад

  04.08.2021 08:27  
Паркирането по Южното Черноморие-ад

Южното Черноморие е пълно, а експертите съветват да си намерите квартира или хотел преди да тръгнете. Защото на място може да се окаже, че няма свободни. Цените в различните курорти варират, но един проблем ще ви съпътства навсякъде - паркирането става все по-трудно, а цените на паркоместата стигна тези на нощувките в къщите за гости, съобщава "Телеграф".

18 лева на денонощие трябва да плащат туристите, за да държат колата си в закрит паркинг под земята в Созопол. С 4 лева по-евтино или по 14 лева на денонощие е таксата за място за колата под открито небе. Нощувката в къща за гости пък струва около 20 лева на човек в пика на сезона.

Същото е положението и на Каваци, където до миналата година плажуващите паркираха свободно на поляните близо до плажа, но от тази година местата са оградени с въженца, а на входовете има касиери, които събират по 7 лева на ден за ползване на паркоместа. Ако колата пък остане и през нощта таксата скача на 14 лева. Все още обаче има и по-евтини места, които са отдалечени от хотелите и плажовете на цени от 10 лева за денонощие.

Въпреки високите цени е доста трудно да се намери място на платените паркинги и ако се наложи колата да бъде изкарана от мястото по време на ваканцията има вероятност като се върне туриста да не намери място. Заради наплива на желаещи и цените на местата скачат. Така, ако в средата на юли таксата за колата е била 16 лева, то две седмици по-късно е вече 18 лева.

Местните в Созопол обясняват, че всяка година има проблем с местата за паркиране в града, но в пандемията той се е задълбочил, тъй като основно туристите, които посещават града са с лични автомобили. Особено неприятно е през уикендите, когато курортите се пълнят с уикенд туристи, посочват местните жители.

Имало е случаи, в които хората не могат да излязат от домовете си, тъй като посетители са паркирали директно до входната им врата. Не са рядкост и скандалите при такива ситуации. Основна причина за проблема е, че има хотели, които са с капацитет от 60 стаи, а паркоместата към тях са само 20 броя. Освен това има и много случаи при които инвеститори изкупиха стари къщи и на тяхно място построиха кооперации, но без паркоместа.

 


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“