Неделя, 26 Дек 2021
    
Бургас Общество

Безплатни скрининги в онкодиспансера в Бургас

  17.07.2021 13:28  
Безплатни скрининги в онкодиспансера в Бургас

Ина ПЕТРОВА

Безплатни профилактични прегледи извършват в момента специалистите в Комплексния онкологичен център в Бургас. Програмите, одобрени от Здравното министерство, са две и касаят превенция на онкозаболявания на храносмилателната система и женските полови органи.

„Едното е насочено към ранно откриване на рака на маточната шийка, който е един от най-злокачествените карциноми. Имаме отпуснати от Министерството 650 броя, хората могат да дойдат да се изследват абсолютно безплатно, необходимо е само да се запишат на регистратурата“, поясни управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов.

Вторият скрининг е по линия на превенцията на заболяванията на храносмилателната система, като се дава възможност за изследване от хирург и гастроентеролог. Прави се и тест за окултни кръвоизливи, което е предпоставка за ранно откриване на рака на дебелото черво. И при този скрининг отпуснатите случаи са 650, каза проф. Бозов.

Той акцентира на водещата роля на превенцията в борбата с онкозаболяванията. Последните обобщени данни показват устойчива тенденция, с леко нарастване в Бургаска област. През 2018 година в онкорегистъра в КОЦ-а попадат 16 339 души, докато следващата година те са с около 600 души повече. На първо място са злокачествените заболявания на кожата – 3760, следвани от тези на млечната жлеза – 2839 и на храносмилателната система – 2623. След това се нареждат онкозаболявания на женските полови органи и на пикочната система.  

При новозаболели през 2019 година на преден план обаче излизат злокачествени заболявания на храносмилателната система – тези на стомаха и дебелото черво. „Чак след това са онкозаболявания на кожата, следвани от тези на дихателната система, най-вече карцинома на белия дроб“, посочи проф. Бозов. Общо случаите на новозаболели пациенти са 2010


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може