Неделя, 17 Oct 2021
    
Общество

Професорите Ангелов и Кантарджиев на спешен брифинг в Бургас:Това правителство се провали в здравната политика и ваксинацията

  17.07.2021 13:18  
Професорите Ангелов и Кантарджиев на спешен  брифинг в Бургас:Това правителство се провали в здравната политика и ваксинацията

Пишман доктори, юристи и експерти управляват здравеопазването, смятат бившите първи в него

Силвия ШАТЪРОВА

„Летните месеци, които ни дават спокойствие не се използват от правителството за подготовка на държавата за следващата вълна от Ковид, а се използват за обезглавявавето на структуроопределящи болници, които се справиха с трите вълни от Ковид“, заяви проф. Костадин Ангелов в Бургас , той пристигна в компанията на проф. Тодор Кантраджиев. Двамата разкритикуваха на спешен брифинг в Бургас ситуацията в здравеопазването, която е създадена от служебния министър Стойчо Кацаров.

Проф. Ангелов допълни, че НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки, а шефът на "Пирогов" е отстранен преди още да се изчака официалната проверка, позицията на лечебното заведение и решението на съда. "Как собственикът на лечебното заведние, което е ЕАД не ги изчаква", заяви бившият министър.

Той допълни, че са обезглавени и други болници -МВР, "Александровска", болницата в Ямбол, болница "Света Ана" във Варна, а целта по думите му е, „че правителството целенасочено ни води към следваща вълна от Ковид, която да има тежки последици“.

Ангелов отново върна  спора „Кацаров- Пирогов“ и хоспитализацията на настоящия министър.

"Подписал ли се е някъде и направил ли го е съзнателно и нанесъл ли е щета на НЗОК, подписал ли е документ, че не желае да лежи в лечебното заведение, въпхреки че е дехоспитализаран", попита проф. Ангелов и допълни:

„Това правителство се провали, имаше две задачи да продължи ваксинацията с темповете, с която ние я провеждахме.Тя е спряла, в края на юли ще бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини, за които си скъсахме нервите да бъдат осигурени“.

„Вие провалихте ваксинационната кампания“, обърна се той към министъра.

Проф. Кантарджиев от своя страна също защити ръководството на „Пирогов“

„Ако се появи нова вълна, ще имаме немотивирани лекари и обезглавени болници“, заяви бившият шеф на Центъра по заразни и паразитни болести, който бе пенсиониран от настоящия министър.

„Както видяхме през последните два дни един от хората, които поправиха пътечковота медицина, не знае какво е диагноза и клинична пътека“, възмути се речовитият професор.

Според него  в новия Националния план за борба в пандемията -новите неща, не са нови, а новите не са хубави, в него не било записано, че вече в страната има ваксини. Той апелира хората да се ваксиринат и заяви, че и „Модерна“, „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ покриват новия Делта вариант.

„Виждате, че нищо хубаво не се очаква в здравеопазването, затова се ваксинирайте“, каза още професорът.

Той е категоричен, че децата над 12 години трябва да се ваксинират.

„Системата на здравеопзването се управлява от пишман доктори, пишман юристи и пишман експерти“, обобщи бившият министър.

 

 

 


Анкета

Мнения

Айтос Мнения
Президентът Радев в Айтос: Денят е тържествен и няма да говоря за политика
  18.07.2021 13:18      

Президентът Румен Радев и Областният управител проф. Мария Нейкова днес пристигнаха пред Общината