Сряда, 05 Яну 2022
    
Бизнес

Прокуратурата проверява новите цени на парното

  10.07.2021 10:00  
Прокуратурата проверява новите цени на парното

В ТЕЦ Бургас спокойни за скока от 21% от юли

Ина ПЕТРОВА

Прокуратурата започва проверка на новите цени на парното и тока, които влязоха в сила от 1 юли, съобщиха от там. Бургас е един от градовете в страната с най-голямо повишение на цената на топлоенергията – с 21%.

103,09 лв. с ДДС е новата цена на мегават час топлоенергия, която ще плащат бургазлии от юли. Досегашната действащата бе 85,27 лв, като реалното увеличение е с около 18 лв. на мегават. Според изп. директор инж. Христин Илиев за това има обективни причини, свързани с по-високата цена на природния газ и въглеродните емисии.

„Процентите нямат нищо общо с цифрите. В другите топлофикации, с изключение на Сливен, процентите на увеличението се доближават. Но дори и след повишението Бургас си остава градът с една от най-ниските цени на парното“, казва инж. Илиев.

В дружеството са категорични, че няма как цените да бъдат манипулирани, в същото време не могат да работят на загуба.

„Увеличението на цената на газта си е факт. Същото се отнася и за въглеродните емисии. В началото на годината правихме разчети на 22 евро, сега те са 51 евро“, допълва инж. Илиев.

От Прокуратурата обаче обявиха, че медийни публикации  навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба №5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители. Омбудсманът Диана Ковачева също поиска енергийният регулатор да се откаже от прогнозирането на цената на парното и тока за година напред.

От ТЕЦ-а в Бургас посочиха, че цената на парното в града е можела да бъде в пъти по-висока, ако не се работи по системата на когенерация, тоест комбинирано производството на електрическа и топлинна енергия.

„Ако не произвеждаме и продаваме електроенергия, цената на топлоенергията щеше да е четири пъти по-висока за един мегават. Истината е, че когенерацията спасява цените за абонатите“, посочва инж. Илиев.

Част от бургазлии обаче още от сега са притеснени за по-високите сметки, които ги чакат наесен.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини