Събота, 09 Oct 2021
    
Бизнес

Лято е ! Българите се изнасят към родното море

  07.07.2021 10:41  
Лято е ! Българите се изнасят към родното море

Няма билети за автобуси, БДЖ пуска допълнителни вагони

Силвия ШАТЪРОВА

Лятото влезе в разгара си, туристическият сезон - също. Случи се нечувано нещо от времената на соца - цялата страна да се изнесе към родното море и по-точно към Бургас и южните курорти, и то не за уикенд туризъм.

За справка от неделя вечер до снощи  всичките курсове на автобусните превозвачи от София към Бургас, Созопол, Приморско, Царево, Несебър, Обзор са били пълни. От 18 часа до 00 часа курсовете са заети. "Нямаше нито едно свободно място за петте курса автобуси", заявиха за „Черноморски фар“ бургазлии, на които им се е налагало да се върнат от командировка в София и да ползват обществен транспорт без резервация. Към това се добавя и още един показателен факт, че лятото е на макс и хората предпочитат почивката , като сигурно ще пропуснат изборите - влаковете на БДЖ също са били пълни с туристи и лагерници. Наложило се в неделя БДЖ да пусне допълнително вагони, за да може да прибере туристи и бургазлии от столицата към морето. „Такова нещо от студенти не сме преживявали“, допълниха още бургазлиите, които е трябвало да се молят и чакат за билети на БДЖ.

Освен туристите с обществен транспорт, по АМ „Тракия“ се образуват опашки от автомобили и на туристите, които предпочитат личните си коли. Очевидно все още неяснотите покрай туризма извън граница след пандемията, начина на преминаването им, а и големият брой неваксинирани оказва влияние, така голяма част от българите отново ще заложат на нашето море

През последните почивни дни според данни на Booking 90% от местата за спане в Бургас са били ангажирани. За това се похвали в страницата си във фейсбук кметът Димитър Николов. „А това лято имаме още толкова много да ви покажем. Това написа кметът на община Бургас Димитър Николов във Фейсбук.

78% от българите вече са резервирали или планират почивката си за лято 2021. 84% от тях възнамеряват да почиват в България. Това разкрива скорошно проучване за финансовите нагласи, проведено от компания за небанкови потребителски кредити. Високите проценти сочат, че хората започват да преодоляват притесненията си от пандемията, като тенденцията е да се придържат към същия бюджет, който са отделяли за ваканции и преди нея.

Анкетата показва, че над 90% от българите ще отделят до 1500 лв. за лятната си почивка, което за 47% ще осигури отпуска за двама, а за 31% – семейство от три или повече членове. Преди пандемията 89% са отделили същия бюджет, което показва, че почти няма разлика във финансовите нагласи на анкетираните за отделени средства за отдих.

Малко стряскащ е процентът на онези, които възнамеряват да изтеглят кредит за почивката си. Това са 62% от анектираните, като 23% от тях признават, че финансите не им достигат да спестяват. 37% ще изтеглят заем, за да покрият част от лятната си почивка, а близо 20% ще вземат кредит, ако бъдат изкушени от ексклузивна оферта към екзотична дестинация. За 19.5% изтеглянето на кредит е единственият начин да си позволят да отидат на почивка поради липса на доходи.

 


Анкета

Мнения

Айтос Избори 2021 Мнения
Кметът Едрев избра стабилността
  11.07.2021 14:16      

Кметът на Айтос Васил Едрев гласува в 10 –та секция в училище "Христо Ботев". &bd