Неделя, 26 Дек 2021
    
Общество

Бум на вирусни пневмонии сред децата в Бургас

  03.07.2021 17:48  
Бум на вирусни пневмонии сред децата в Бургас

Отделенията пълни с малчугани с кашлици и респираторни заболявания, по-рядко с чревни оплаквания

Ина ПЕТРОВА

Бум на респираторни заболявания сред децата отчитат педиатри в Бургас. Детските отделения са пълни с малки пациенти, приети с вирусни пневмонии, температура и упорита кашлица. Нетипичните за сезона инфекции се съчетават със случаи на характерните за лятото чревни неразположения, но те са доста по-малко. Лекари допускат, че пандемията от COVID-19 е забавила разпространението на респираторните заболявания и позакъснели, сега те атакуват. На прицела обаче са децата, включително най-малките – пеленачетата.

„Вървят едновременно и пневмонии, и чревни инфекции, а понякога идват деца и със смесена форма, в смисъл, отчита се пневмония на рентгена и едновременно повръщане и разстройство“, обяснява д-р Александър Маджуров от едноименната болница в Бургас. Детското отделение там е пълно с малки пациенти. 

Педиатърът д-р Златина Войнова от здравното заведение пояснява, че обикновено пневмониите са вирусни. Придружени са със сухи кашлици и висока температура, но се срещат и случаи без вдигане на температура.

„Най-много са респираторните инфекции. Обикновено идват лекувани амбулаторно. Не са типични за този период пневмониите. Друг път в този сезон не сме имали така. Отделно идват и дечица с характерните чревни инфекции – с повръщане, температура, болки в стомаха“, информира д-р Войнова. 

В повечето случаи се налага децата да постъпят за лечение в болница. „Налага се хоспитализация, защото бързо се дехидратират, то и времето е много горещо. И като има повръщане, няма друг начин, освен да се закачи на венозно лечение. В повечето случаи се налага антибиотично лечение, когато са с температура“, казва д-р Маджуров.

Преди постъпването в болница се правят бързи антигенни тестове на децата и на майките, които ги придружават. На кабинет обаче често се случвало майките да отказват тестовете за COVID-19.

Специалистите отчитат и случаи на други усложнения. „Наскоро приехме бебенце с ларинготрахеит на 5 месеца. Имаше една серия, когато постъпваха бебета – кърмачета на 2, 3, 5 месеца“, казва д-р Войнова.

Лекари разказват, че честа картина е на слушалки да не се хваща нищо, а на рентген да излиза вирусна пневмония. В по-голямата част за инфекциите се налага прием на антибиотик, особено след неповлияно предишно лечение.

Подобна е картината и в други детски отделения на бургаските болници. Бум се забелязва и в други градове в страната. Според експерти, съчетаването на двете инфекции – типичните чревни и респираторните, се дължи на намаляването на разпространението на коронавируса като интензитет и вземане превес на другите заболявания. Лекари допускат  разпространението на този тип инфекции ще продължи и занапред. Обясняват го с по-свободния режим, повечето контакти и по-масовото ходене на плаж.
Те обаче като цяло засягат предимно децата, показа наша проверка. В кабинетите на общопрактикуващите лекари в Бургас в момента е сравнително спокойно. „В моята практика няма увеличаване на случаите на коронавирус, както и на бронхити, и на остри респираторни вирусни инфекции. Основно приемам пациенти с хронични заболявания, също и със ставни заболявания“, посочва д-р Велимир Медаров, който работи като личен лекар в града.
В белодробната болница в Бургас лекуват пациенти с пневмонии, но според управителя д-р Евелина Трошанова броят им е нормален за сезона.
„Не са толкова много, колкото по-миналата година, когато нямаше коронавирус. Миналата година народът бе с ограничени контакти и имаше задържане на тези случаи. Сега има пневмонии, но не са ковидни“, поясни д-р Трошанова. 
От началото на месеца в специализираната болница са хоспитализирани четирима пациенти с коронавирус, които са били успешно излекувани. Ковидното отделение там в момента е в ремонт и се подготвя за евентуална нова вълна.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п