Четвъртък, 30 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Евродепутат се зае с дивото къмпингуване

  24.06.2021 15:23  
Евродепутат се зае с дивото къмпингуване

Дона МИТЕВА

В Бургас се състоя дискусия за дивото къмпингуване – дали и как то да бъде регулирано. Инициативата е в рамките на дискусията „За бъдещето на Европа“, като в нея участва Цветелина Пенкова – член на ЕП.

 Събитията, които са инициирани под наслов „Когато младите говорят“ цели да предизвика младежите в България  по теми, важни за обществото, страната и Европейския съюз. „Идеята е ние да поставим въпросите и регулаторната рамка и да чуем предложенията за практичното прилагане на някои от регулациите“, обобщи евродепутатът.

„В дебата се чухме  въпроси като например кой отговаря за сметосъбирането, кой трябва да дава средствата за тези разходи, каква е собствеността, върху която се извършва дивото къмпингуване. За създаването на една адекватна регулаторна рамка винаги е добре да има  практичният поглед от хората, които се сблъскват с тези проблеми“, коментира евродепутатът и подчерта, че в момента в ЕС няма общ регламент за къмпингуването, а всяка държава го решава на национално ниво. Например в Полша, Естония, Финландия и Румъния то е разрешено, в други страни частично е разрешено, а има и такива, където е забранено.

Това в никакъв случай не означава, че не могат да се търсят начини за стимулиране на урегулирането. „Една от основните теми в ЕС е зелената сделка и енергийната ефективност, както и стимулирането на кръговата икономика  - на тази база съвсем спокойно може да се създаде препоръчителен регламент за къмпингуването, която да цели финансово подпомагане на къмпинги и туристически обекти, които са успели да затворят целият цикъл на енергийна ефективност, контрол и рециклиране на отпадъците“, даде пример Цветелина Пенкова, подчертавайки, че самото законодателство е прерогатив на отделните държави.

Срещата в Бургас е шестата, като преди това екипът на евродепутат Пенкова е бил в Русе, Силистра, Варна,  Пловдив и Ямбол.

За реалните проблеми на място говори кметът на Черноморец  Росен Деспов, очертавайки това, че има хора, които се настаняват в чужд имот през април и си тръгват от там края на септември, други пък  го правят за две – три седмици, а трети с палатки само за почивните дни. Той говори за отпадъците, които се създават и се почистват от средствата на местното население, както и за питейната вода, която къмпингарите консумират, без да има как да заплатят. Обърна сериозно внимание и на това в края на лятото какво лошо състояние се оставят терените след приключване на сезон. „Местната власт няма как да упражнява контрол и да налага санкции, а последствията са за нас. Сигурен съм, че всяка наредба е по-добра от липсата на такава“, заключи той по отношение на предложената за обсъждане в момента наредба за дивото къмпингуване. Той припомни, че създаването на въпросната наредба е от началото на 2020 година. „Няма гаранция, че новото правителство, което се надяваме да имаме след изборите, ще пожелае да приеме точно този вариант на наредбата, който в момента се обсъжда“, изрази своите притеснения кметът.

„Да се даде право на общините да регулират дивото къмпингуване, да се отделят ресурси в общинските администрации и хора, които да го контролират“, предложи Йордан Петков, от община Созопол.

Общинският съветник от Бургас Васил Иванов изрази становище, че е за ясни регулации при къмпингуването. Той разшири темата с нерегламентираното застрояване по Черноморието и това, че чрез къмпингуването мнозина бягат от него.

Николай Бокунов от Поморие предложи общините да вземат такса на всеки кемпер и палатка на ден престой, както при търговските обекти. Той обърна внимание и на факта, че голяма част от неохраняемите плажове се посещават от цели фамилии за цял ден и също се замърсяват, въпреки че там не се къмпингува. Предложението му бе в посока грижата за тях да бъде отново на местната власт, а не както е сега за тях да отговаря областна управа.

„Да се изчисти понятието „диво къмпингуване“, предложи Любчо Любчев и да се реши въпроса със собствеността, и то на европейско ниво.

Проф. Маруся Любчева, бивш евродепутат от ПЕС в периода 2007 – 2009 и в перода 2013 – 2014,  също бе гост на срещата с младежите . „Да се говори за дивото къмпингуване е много добра тема. Акцентът върху зелената сделка е много важен символ на различните политики. А да се търси синьото измерение на зелената сделка е отлично предизвикателство. Да  не забравяме, че Черно море е една от най-застрашените екосистеми в света. Това ни задължава да бъдем активни в националните и европейски политики“, подчерта тя.

Конференция за бъдещето на Европа  е възможност гражданите да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на стария континент. До пролетта 2022 година  се очаква конференцията да изготви заключения и да формулира бъдещето на Европа.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен