Сряда, 22 Сеп 2021
    
Несебър

Николай Димитров, кмет на Несебър: Сигурен съм, че ще има компромис от всички страни, за да има един добър сезон

  23.06.2021 14:57  
Николай Димитров, кмет на Несебър: Сигурен съм, че ще има компромис от всички страни, за да има един добър сезон

Георги РУСИНОВ

 

Сигурен съм, че ще има компромис от всички страни, за да има един добър сезон. Няма да е като предходни години, но ще е по-добър от предишния. Това отговори на репортери кметът на Община Несебър Николай Димитров на въпроса какъв туристически сезон очаква. Той добави, че постоянно се правят срещи с туроператори, а Общинският консултативен съвет по туризма провежда заседания.

„Има вече туристи, както в Несебър, така и в Обзор, Свети Влас, Равда. Очакванията ни са за по-добър сезон. С „Фрапорт“ имаме контакти и казаха, че очакват повече чартърни полети, отколкото миналата година. Нивата, които бяха от 2019-а е ранно да говорим дали ще се достигнат“, заяви кметът.

Той е провел среща с руската посланичка, където са говорили за културния обмен, както и многото собственици на апартаменти и туристи, които посещават Община Несебър. Димитров ще проведе среща и с румънската посланичка. Северните ни съседи са традиционни туристи по нашето Черноморие. Самият Несебър пък е класиран в топ 14 като дестинация за семеен туризъм в класацията на елитно списание.

„Така, че очакванията ми остават оптимистични. Вярно е, че много големите хотели, които разчитат на туристи чрез чартърните програми няма как да отворят. Говорим за тези от 200 легла нагоре. Надявам се, че и това ще отмине. Облекчения влизат в сила от 28 юни. Ще има четири полета седмично от Русия към летищата във Варна и Бургас. Надявам се, че и ситуацията с коронавируса ще отмине и няма да има нови пикове. Туризмът, както много други сектори е засегнат от здравната криза. Ние обаче като черноморски общини разчитаме основно на него“, уточни градоначалникът.

Дали липсата на руски туристи и собственици на апартаменти у нас ще се отрази на изпълнението на бюджета в приходната му част, Димитров посочи, че зависи много от това каква ще е ситуацията през този сезон.

„Тази година с чартърните програми съм оптимист за изпълнението на бюджета в приходната му част. Ние винаги имаме буферна част. Приоритизираме някои неща, но други, които бяхме планирали да станат по-бързо, ще се случат по-бавно, с по-малки стъпки“, поясни кметът.

Както и в други черноморски общини, туристическият бранш и в Несебър нямал особен интерес към ваксинирането. Димитров обаче обясни, че на наскоро проведена среща със Съюза на хотелиерите е било коментирано, че ваксинирането е въпрос на лично усещане и желание и ако човек не желае да бъде ваксиниран, няма да бъде привлечен към идеята с томболи и награди.

„Всеки си решава. Един от хотелиерите направи едно логично изказване, че не пускаме чужденци без PCR да влизат у нас, но каква е вероятността, че турист от вътрешния пазар няма да донесе тази зараза. Виждам, че вече и Турция, и Гърция пускат с антигенни тестове. Нашето правителство, дори и да е служебно, аз съм сигурен, че не случайни хора са попаднали там и конкретно в министерството на туризма“, завърши той.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен