Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бургас Култура

Снимат документален филм за Жива Кюлджиева

  18.06.2021 12:31  
Снимат документален филм за Жива Кюлджиева
discogs.com

Дона МИТЕВА

Екип на Петър Гайтанджиев снима в новата сграда на бургаската библиотека част от документален филм Жива Кюлджиева.

Поетесата, известна с това, че е автор на много текстове за песни  е родена през 1932 г. в Бургас. Тя произхожда от известен род със заслуги към България. Прадядото на нейния баща и бащата на поета революционер Христо Ботев са братя.

Жива Кюлджиева се отличава с това, че обикновено пише текстовете си по вече създадена музика, което е най-добрата форма за съчетаване на музиката с текста и по тази причина, както и поради дълбокото разбиране на музиката тя е един от най-предпочитаните автори на текстове. Натрупва сравнително бързо достатъчен обем творчество от поезия за песни, издадени в стихосбирка "Жива - стихове и песни". През творческия си път тя е написала текстове за редица именити български изпълнители: Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Емил Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов, Мая Нешкова и много други.

Петър Гайтанджиен  завършва кино- и телевизионна режисура в класа на проф. Иван Ничев в НАТФИЗ и във Виенската киноакадемия. Режисьор и сценарист е на документални и игрални филми, на популярни телевизионни игри и предавания.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл