Вторник, 14 Сеп 2021
    
Бизнес

Вижте какви жилища са най-търсени

  13.06.2021 10:52  
Вижте какви жилища са най-търсени

COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура.

„Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт.

А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, твърди Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

Според експерти покупката в начален етап на строителство е все по-често предпочитан вариант.

 „През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство.

Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа. Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство, каза Перфанова.

Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Те играят много ключова роля за успешното реализиране на много проекти, като включително контролират процеса на разпределяне на заемните средства. Доверието към инвеститорите е все по-голямо, а прозрачността и контрола на пазара вече са достатъчно високи.

Възможността да наблюдаваш строителния процес и да знаеш как е изграден имотът ти и какви материали са вложени в него, също е важно предимство за много купувачи“, допълни Перфанова. Тя допълни, че закупуването на апартамент в процес на строителство отнема повече време, но дава и допълнителни възможности да създадеш дома на мечтите си.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР-Бургас: Промяната трябва да стане
  14.06.2021 12:14      

Интервю на Георги РУСИНОВ   – Проф. Долчинков, с каква нагласа