Събота, 25 Дек 2021
    
Култура

10 майсторски класа в Лятна академия на изкуствата2021

  13.06.2021 09:43  
 10 майсторски класа  в Лятна академия на изкуствата2021
архив

 

Дона МИТЕВА

“Пандемията се отрази негативно на много сфери от социалният ни живот. Традиционните начини за представяне на изкуството ще се трансформират. Целият свят се развива и се дигитализира, така че и всички изкуства все по – често ще се появяват в голямото онлайн пространство. Тази пандемия даде силен тласък на дигитализацията.

Ние тепърва ще се сблъскваме все повече с проблема – роботи, които свирят или създават музика, но може ли един композитор – робот или музикант – робот, неговата музика да вълнува. Мисля, че не може. И ето тук, на това поле ще се води новата битка в изкуството – между „истинската“ душа и техниката, в която според мен „истинската“ душа не може да бъде заменена от техниката. Винаги ще съществува живото изкуство”, казва Петя Великова, организатор на Лятна академия на изкуствата 2021. Тя е щастлива, че тази година  всички 10 майсторски класа ще се проведат присъствено.

Разширяват се географските и духовни параметри на Академията – вече майсторските класове ще се провеждат както в Бургас, Созопол, така и в Приморско.

Кулминацията тази година, е че приеха да гостуват топ музиканти като – Юлиан Рахлин - цигулка, Александър Земцов – виола, Сергей Редкин – пиано. Няколко са новините около програмата на майсторските класове в Академията: първата, че  проф. Юлиан Рахлин ще проведе майсторския си клас за първи път в България именно в рамките на Академията.

За първи път се организира и конкурс за най-добро изпълнение на произведение за цигулка, виола, чело и пиано на нашата звездна композиторка Добринка Табакова. Наградата е участие в рецитал на победителите във Виена в Българския Културен Институт "Дом Витгенщайн" през Октомври 2021. Наградата ще бъде връчена лично от директора на „Дом Витгенщаин“  проф. Румяна Конева.

За първи път най – добрите участници от всички музикални специалности ще имат възможност да бъдат солисти на  оркестъра на Бургаска опера, на 11 юли в Летен театър Бургас.

За първи път в рамките на Академията майсторски клас ще има доц. Борислав Йоцов – кларинет, съвместно с проф. Деница Лафчиева – ученичка на проф. П.Радев, понастоящем преподавател в Академия Бреша – Италия, проф. Александър Земцов – виола,  преподавател в Университета по музика в Лозана, както и в Университета по музика и изкуства, Кьолн, Германия, прекрасните млади соло пианисти с европейска кариера Виктория Василенко и Сергей Редкин – пиано, а новината около господин Редкин, е че преди по – малко от седмица стана лауреат на най – големия конкурс за пианисти в света – „Кралица Елизабет“, Марио Николов – изключителен български тенор, водещ на предаването в БНТ – „Вечната музика“, който ще има един много интересен майсторски клас – работа с режисьор за музиканти който включва актьорско майсторство, вокално – драматургична интерпретация, сценично поведение и поведение пред камера и „обичайните заподозрени“ - проф. Георги Спасов – флейта, проф. Анатоли Кръстев и доц. Д-р Атанас Кръстев – виолончело; доц. д-р Бинка Добрева – народно пеене и Вяра Николова – творческо писане.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може