Петък, 10 Сеп 2021
    
Избори 2021

341 кандидат-депутати от 23 партии и коалиции в Бургас ще се борят на вота през юли

  12.06.2021 16:09  
341 кандидат-депутати от 23 партии и коалиции в Бургас ще се борят на вота през юли

364 564 гласоподаватели ще упражнят правото си на вот в 739 секции

В 607 СИК-а гласуваме задължително с машини

 

Георги РУСИНОВ

 

Регистрациите на партиите за парламентарните избори приключиха. В Бургас се явяват на избори 23 партии и коалиции, колкото са и в страната. От тях са излъчени 341 кандидат-депутати, които ще се борят за 14-те места, които 2 МИР-Бургас отрежда в Народното събрание.

Най-малката листа е тази на ПП „Бригада“ – с двама души. Втори в нея е карнобатският бизнесмен Миню Стайков, който е обвиняем. И бизнесдамата Маринела Арабаджиева, която също е подсъдима, пък се включва в листата на „Движение заедно за промяната“. Четири са партиите и коалициите, регистрирали пълни листи от по 28 кандидати. Това са „БСП за България“, ГЕРБ-СДС, „Изправи се! Мутри вън!“ и ДПС.

Право на глас за изборите през юли в областта имат 364 564 души. Общият брой секции е 739. В 607 от тях, съгласно Изборния кодекс, ще гласуваме задължително с машини. 132 са секциите с под 300 избиратели, където вотът ще се осъществява с хартиени бюлетини.

„Към тези цифри не са включени подвижните секционни комисии, които дават възможност на хората, които са болни и трудноподвижни да гласуват от дома си. Те гласуват задължително на хартия“, обясни пред „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас адвокат Михаил Хаджиянев.

Предвиждаше се възможност в по-големите секции да бъде поставена втора машина, за да се провежда по-бързо изборният процес.

„Трябва да се знае, че Бургас е най-големият многомандатен район в България и съответно имаме секции, които имат много голям брой избиратели. ЦИК удачно реши, че е възможно тези секции да имат две машини. За жалост информацията, която получавам е, че имаме проблем с доставката на допълнителни машини, което, разбира се, ни връща в изходно ниво, т.е. ще гласуваме с машините, които имаме“, добави още председателят на РИК-Бургас.

 

Няма нищо страшно с машинния вот

 

„Не трябва да има никакви притеснения у избирателите и политическите субекти за машинния вот. Предстои много по-мащабна информативна и обучителна кампания, която ще се провежда както на централно ниво в ЦИК, така и по райони. В нашата РИК за жителите на област Бургас сме предвидили предоставяне на информация чрез регионалните медии. Ще направим масово обучение на секционни комисии, като ще направим всичко възможно да имаме и машини, с които хората да се запознаят. В малките общини ще се опитаме да направим така, че машините да са в сградата на общината в рамките на половин ден, за да може всеки, който желае, да се запознае“, заяви адвокат Хаджиянев.

Той добави, че са имали намерение да поставят машини в големите хипермаркети, за да може хората да се запознаят с начина на гласуване.

„Имаме уверение от ЦИК, че се работи по въпроса. Другото, което ще направим със сигурност, е да заснемем филм, в който ще покажем стъпките на гласуване. Хората ще се справят. Уверен съм. Уверявам, че не трябва да има никакви безпокойства касаещи машинния вот. Той не представлява никаква трудност, както от техническа гледна точка, така и от обучителна. Получавате една карта, вкарва се в машината, както се вкарва в банкомат. На екрана се изписват с големи букви и партиите, и преференциите. Избирате, след което потвърждавате избора си. Тогава излиза една малка разписка, която се пуска в урна“, посочи председателят на РИК-Бургас.

Броенето на хартиени бюлетини в несвяст също отива в историята с изцяло машинния вот.

„В протокола, който секционната комисия ще изготви, ще има три отбелязвания. Първото ще е броят на неизползваните бюлетини, защото във всяка секция ще бъдат на разположение и съответен брой бюлетини. Следващото, което трябва да се направи, е да се изброят гласувалите избиратели в дадената секция, които са се подписали. След това машината пуска една разписка, на която най-отгоре пише броя на избирателите. Този брой трябва да съответства на броя на подписите. Нанасят се тези числа, подписва се протокола и се идва при нас, където да се отчетат данните. Цялата информация за гласуването ще бъде на електронен носител – флашпамет, която се носи при нас. Минава се в Информационно обслужване, където се вкарва флашпаметта и всички данни излизат. Ще се спести много време. Пак ще повторя, че в 5:30 часа съм поканил на кафе областната управителка Мария Нейкова, комисар Неделчо Рачев и директорката на Информационно обслужване Даниела Бонева, която на последните избори се справи чудесно. Дотогава ще сме готови с резултатите“, уточни Хаджиянев.

С хартиени бюлетини ще се гласува единствено и само ако машината се повреди. Така тълкува текстът на законодателя адвокат Хаджиянев.

„В този кратък текст се казва, че се гласува с хартиена бюлетина, ако има обективни обстоятелства, не разрешаващи работата с машина. Обективността предпоставя невъзможността машината да гласува, а не определен гласоподавател, който да каже, че не може да гласува с нея и иска хартиена бюлетина. За жалост законодателят не е предвидил такава възможност. Към този момент знам, че ЦИК изготвя едно решение, където ще се дадат възможните варианти какво трябва да се направи и при какви случаи. Но случаите да се премине към хартиено гласуване са крайно ограничени“,


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Председателят на РИК-Бургас: Гласуващите тук туристи ще променят волята на бургаския избирател
  11.06.2021 11:42      

Георги РУСИНОВ   Секциите за туристи са нашумялата тема тези дни. Скоро тряб