Петък, 10 Сеп 2021
    
Бургас Култура

Иван Велков, P.I.F. за Димо: Всичко още ми е нереално и не мога да го възприема

  12.06.2021 11:59  
Иван Велков, P.I.F. за Димо: Всичко още ми е нереално и не мога да го възприема
  bgdnes

В понеделник, 14 юни, от 21:00 часа, в Летния театър на Бургас ще излязат музикантите от група P.I.F. за концерт от турнето „Приказката P.I.F.“ в памет на покойния певец на групата Димо и представянето на последния им албум P.I.F. 6. Той е една от свидните жертви, които коронавирусът взе. Месеци след ненавременната кончина на изпълнителя, колегите му и приятели продължават работа заради него. Наш репортер разговаря с китариста на P.I.F. Иван Велков, дни преди концерта в Бургас. Вижте какво сподели той.

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

-Г-н Велков, държите ли се след загубата на Димо?

-Много ни е тежко. Все още на мен лично ми е много нереална цялата ситуация и не мога да я възприема. От друга страна ние се чудехме дали да продължаваме, дали да спираме, но много хора ни писаха и ни се обаждаха, и ни казаха да съхраним бандата. Ако продължим ще го направим в името на Димо, неговото творчество и нещата, които е писал. Затова и решихме да правим концертите не с конкретен певец, а с хората, които сме били заедно през годините, работили сме заедно, правили сме концерти и турнета. Те ще изпеят песните на Димо и ще продължат „Приказката P.I.F.“, както сме кръстили и самото турне. Самият концерт ще е и за семейството на Димо, за да им помогнем, защото и там е много тежка загубата. Млад човек си отиде.

-Видяхме изключителното видео на OPUS 4, в което участие взимат 46 родни звезди. Достигна ли до достатъчно хора и докосна ли сърцата им?

-Да, разбира се! Първо искам много да благодаря на Ники Мутафчиев и на целия екип на „Премиер студио“, защото тоя клип се оказа доста труден за осъществяване - в него участват 46 изпълнители и приятели на Димо и групата. Сниман е на повече от 30 локации в продължение на 3 месеца. Аз лично мога да кажа, че това ни е един от най-добрите клипове. Режисьорът Ники Мутафчиев бе много близък с Димо и семействата ни и много добре ни познава. Той също е от Варна. Затова и много добре улови цялата емоция и я пресъздаде успешно. Видеото вече има много гледания, което само ни радва.

-Имаше ли някакъв момент на трудност с някой от всички тези 46 изпълнители, или всички казаха „Няма проблем. Идвам!“?

-Не, в никакъв случай! Абсолютно всички реагираха много добре и моментално се съгласиха. Това важи и за турнето. Първия ден във Варна сме със Свилен, Прея и Ерсин. После в Бургас на 14 юни ще се присъедини и Дичо. На 24 в София и на 25 в Пловдив се включва Графа. Те също се съгласиха без никакъв проблем, или да искат пари. Отговорът беше: „Да, веднага! Правим го за Димето!“.

-То се и усеща, гледайки клипа, че всички влагат много емоция и желание, макар и да се показват за около 3 секунди.

-Да! Аз страшно много им благодаря! Всеки показа невероятно отношение, без уговорки, без нищо!

-След толкова дългата ковид криза, която за съжаление ни отне и Димо, усеща ли се вече желание от страна на феновете за изяви, а и от страна на изпълнителите?

-О, да! Усеща се. Виждате, че всеки ден някъде има събития. Няма събота, няма неделя. Толкова значи са зажаднели двете страни. Но това е нормално. Това затваряне повлия на психиката на хората. Липсваше живата музика. Преди локдауните хората се разтоварваха с концерти. Така, че да – определено се усеща жаждата за връщане към нормалния живот.

-Дни преди концерта в Бургас има ли достатъчно интерес от страна на бургазлии към събитието?

-За съжаление няма много интерес, което е много странно. Може би и лошото време тези дни влияе на това. Но се надяваме, че който харесва P.I.F. и музиката ни, ще дойде. Ще се получи много яко, гарантирам. Ние репетираме усилено, за да направим едно страхотно събитие.

-Какво си пожелавате от тук нататък след тези тежки месеци?

-Пожелавам най-вече на всички ни здраве, за да можем да осъществяваме бъдещите си проекти. Ние с Димо имахме много неща, които така и не завършихме, така че има още доста работа. Пожелавам и повече любов и по-малко омраза.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Председателят на РИК-Бургас: Гласуващите тук туристи ще променят волята на бургаския избирател
  11.06.2021 11:42      

Георги РУСИНОВ   Секциите за туристи са нашумялата тема тези дни. Скоро тряб